Foto: Thomas Sundström

Casper Karlsson och Cedrik Sandell bra framme

En andra plats och en åttonde plats blev saldot för 11-åringarna Casper Karlsson och Cedrik Sandell vid helgens internationella triatlontävlingar i Helsingfors.

 

Karlsson representerar SC Raseborg, medan Sandell tävlar för Österby SK.
Det var nu en verklig stormönstring i triatlon och i pojkarnas 12-årsklass gjorde deltagarna upp på 100 meter simning, 5 km cykling och 1,5 km löpning. Segern gick till esten Karel Trepp, men sedan kom Casper Karlsson på en andra pals, slagen med 14 sekunder.
– Jag hade nog seger som målsättning, men det gick så här den här gången, säger Casper Karlsson själv.
– Det som var litet synd var att de två tävlade i olika heat för hade de varit i samma kan det nog vara att Casper klarat av det. Han hade nu den bästa löptiden, säger Kenneth Karlssson, tränare och pappa.
Också den tredje platsen gick till Estland genom Matteus Miilpalu. Nästbästa finländare på fjärde platsen var Joona Leppä.

Sandell skrällde
Tävlingens kanske största överraskning var dock Cedrik Sandell. I sitt första triatlonlopp någonsin kom han in mål på en fin åttonde plats – slagen av täten med mindre än fyra minuter.
– Det var min pappa som föreslog att jag skulle delta och det kändes som en spännande idé. Det var roligt och jag vill definitivt tävla i triatlon igen, säger Sandell själv.
Den stora utmaningen för Sandell var den inledande simningen. Därifrån kom han upp som 45:e, men steg sedan raskt genom fältet under cyklingen och löpningen.
– Jag kan simma, men jag har inte den teknik som krävs utan plaskar mest. Under cyklingen steg jag till tolfte och var sjätte snabbast i löpningen, säger Sandell som alltså slutade på en åttonde plats totalt.

Välkommet
För Kenneth Karlsson som har en gedigen bakgrund inom triatlon var framgångar mycket välkomna. I landets största tävling höll man sig nu väl framme och det gäller inte minst sonen Casper som satsar allt mera på triatlon.
– Men sedan är det också otroligt roligt att det kommer med deltagare som Cedrik som egentligen sysslar med andra idrottsgrenar. Det här visar att tröskeln för att komma med inte behöver vara hög.
Tävlingarna i Helsingfors lockade i stort hela den finländska triatlonfamiljen och hade många deltagare. Sporten seglar i en fin medvind.
– Förbundet har tagit fler bra beslut och till exempel har man i tävlingar som den här tonat ner simningens betydelse och det är bra. Nu var det många deltagare och bland annat en stor trupp från Estland, säger Kenneth Karlsson.

Seger i Joroinen
Tidigare i sommar tog Casper Karsson också en fin seger i Joroinen på motsvarande sträckor. Då distanserade han Ville Leppä med litet på en minut och Akseli Sjöberg med över två.
– Sträckorna var ungefär de samma, men förhållandena litet svårare, säger han själv.
I samma tävling var SC Raseborgs Henrika Malmström från samma förening femte i damklassen där man tävlade på halva distanser. Hennes tid var 4.51,04, medan segrande Merja Kiviranta hade 4.32,16.

TRIATLON
Finntriatlon, Joroinen:
P12: 1) Casper Karlsson SC Raseborg 18.42,8, 2) Joonas Leppä KeurKi 20.01,9, 3) Akseli Sjöberg Emäsalo 20.54,0.
Damer:  1) Merja Kiviranta YkispR 4.32,16, ....5) Henrika Malmström SC Raseborg  4.51,04.
Helsingfors City triatlon:
P12: 1) Kaarel Trepp Vinni Vak 20.31, 2) Casper Karlsson SC Raseborg 20.44, 3) Matteus Miilpalu Wiru Swim 21.12, ...8) Cedrik Sandell ÖSK 24.20.