Ekenäs IF är välrepresenterat vid EM i frisbeegolf med spelarna Dennis Barman (fr.v.), Kenneth Wiberg, Jasper Fröberg och Patrik Ekström. Foto: Thomas Sundström

Kvintett till EM i frisbeegolf

Raseborg är väl representerat när Europamästerskapen i frisbeegolf inleds i dag i engelska Colchester. Från Ekenäs IF deltar Dennis Barman, Jasper Fröberg, Patrik Ekström och Kenneth Wiberg, medan Karisföreningen Raaseporin Korilla har en representant i Markus Pohjolainen.

EM avgörs i Colchester och på plats finns nästan 200 spelare. Av dem deltar närmare hälften i den öppna klassen och med där finns också Markus Pohjalainen från Karis som nu debuterar i EM.

– På rankingen är jag ungefär 40:e, så jag siktar på en plats bland de 20–30 bästa. Det skall inte vara helt omöjligt. Jag har tränat kanske litet mindre än vanligt, men formen känns bra, säger Pohjolainen.

Pohjolainen skulle vad sin ålder beträffar kunnat spela i juniorklassen, men eftersom han tidigare vunnit prispengar måste han delta i den öppna herrklassen. Där är konkurrensen betydligt större.

– Det är klar sak att jag i juniorklassen skulle ha större chanser att slåss i täten, men å andra sidan tror jag att jag kan lära mig mycket mera av att spela i herrkassen
EIF bra framme

Också Ekenäs IF är väl representerat då man har fyra deltagare med. I juniorklassen är Jasper Fröberg en av 18 deltagare och ribban har satts högt.

– Mitt mål är att komma in bland de fem bästa, men förstås hoppas jag på att det går bättre än så. Nog går man ju alltid för seger, säger han.

– På rankingen är jag på en 25:e plats då skulle det förstås vara bra om jag tog en plats bland de sexton bästa, säger Patrik Ekström som tävlar i masterklassen för över 40-åringar.

– Jag har nog inte satt upp några mål för min del, men gör mitt bästa och försöker njuta av tävlingen, säger Kenneth Wiberg som tävlar i samma klass.

Nytt rekord

EIF:s fjärde deltagare, Dennis Barman i Grandmaster-klassern har dragits med en envis handskada och sätter inte upp några mål för sin del. Däremot är Barman – som deltagit i flera EM och också var den som hämtade fribseegolfen till Ekenäs – mycket nöjd med att EIF och Raseborg är så väl representerat i EM.

– För EIF var det tidigare rekordet tre deltagare i EM, så det är ett steg framåt. Utvecklingen har varit helt enorm, inte trodde vi på något dylikt när vi körde i gång, säger Dennis Barman och ser ut över frisbeegolfbanan i Västerby.

– Nog är det förstås roligt för föreningens del också. Det visar att det görs saker på sätt här, säger Jan-Mikael Uusikylä som är ordförande för EIF Discgolf.

Finland deltar i EM med ett 30-tal spelare och med det är man störst tillsammans med Sverige. Totalt deltar ett 15-tal länder.

Parkbana

De finländska deltagarna åkte till England i söndags. Tävlingarna – som pågår i fyra dagar – inleds på onsdag.

– Banan verkar var en tysk parkbana och den finns på ett universitetsområde. Det betyder att det finns en hel del byggnader att ta hänsyn till, säger Patrik Ekström.

Raseborgarna kom nu tidigt till Colshester för att hinna träna inför tävlingarna. En ny bana är alltid en utmaning.

– Framför allt avståndsbedömningen är viktig, för det är ofta så att man tror att man är närmare korgen vad man egentligen är, säger Dennis Barman.

Stor utmaning

För frisbeegolfspelarna är EM en stor utmaning. För många är det säsongens stora mål.

– EM är viktigt. Jag har tränat så mycket jag bara hunnit, säger Jasper Fröberg.

En utmaning är också vädret. Bäst är det om det är lagom varmt och litet blåst, men risken är stor att det bjuds på något helt annat.

– Det kan regna i England. Det har vi minsann fått se i OS, säger Kenneth Wiberg.