Ekenäs cricket club och Empire cricket club möttes på lördagen på Flyet i Ekenäs för att göra upp om divisionssegern. Foto: Jonny Öhman

Ekenäslag på andra plats i cricketserie

Under helgen möttes kricketlagen Ekenäs cricket club och Empire cricket club för att kämpa om segern i X-divisionen. Ekenäslaget fick nöja sig med en andra plats.

På gräsplanen vid Flyet i Ekenäs har en skara vitklädda män samlats för att mäta sina krafter i en sportgren som traditionellt inte ligger finländare nära hjärtat.

Det handlar om kricket. En brittisk bollsport som involverar hundratals kast och slag där en solid röd boll, hård som sten, spelar en central roll.

Divisionsvinst

Kricketlagen som förbereder sig inför en hård match är Ekenäs cricket club och Empire cricket club från Helsingfors. Den som vinner dagens spel kommer inte bara att vinna en match utan även titeln som X-divisionens kung.

Strax före de välansade herremännen möter varandra i en tre timmar lång kamp om segern delar några av spelarna med sig av sina känslor in för den långa och avgörande sammandrabbningen.

Kricketlirarna Janne Malén och Andrew Almén, båda spelare i Ekenäs cricket club, är laddade inför matchen.

– Vi är absolut taggade. Det är en väldigt viktig match för oss och om man jämför med de lag vi tidigare mött i X-divisionen kommer Empire att bli den största utmaningen hittills, säger Almén

Han berättar att de andra lagen de spelat mot i divisionen, som sammanlagt består av fyra lag, varit relativt lätta att klå.

– Första matchen vann vi helt överlägset och den andra ganska så klart. Nu gäller det bara att vinna i dag så att vi blir etta i X-divisionen, men det kommer att bli en tajt match.

Hur kom ni på att börja spela kricket?

– Jag har spelat sen jag var barn och bodde i Sydafrika, där är kricket en väldigt populär sport och överlag har jag alltid varit förtjust i de olika elementen i grenen. Det finns så mycket att göra när man spelar. Kasten, slagen och taktiken, säger Almén.

Janne Malén lockades av den sociala och de psykiska aspekterna.

– Det är ett så trevligt gäng att spela med, en fin gemenskap. Dessutom gillar jag den psykologiska aspekten av spelet, då man till exempel försöker vilseleda motståndarens slagman när man kastar bollen, säger Malén.

Vad går kricket ut på?

För att kunna följa med en kricketmatch måste man givetvis veta vad spelet går ut på.

Ett kricketlag består av elva spelare. Spelarna består av kastare, slagmän och grindvakter.

Före en match börjar singlar domaren en slant som sedan avgör vilket lag som börjar som innelag och vilket som spelar som utelag.

Lagen som spelar mot varandra turas om att vara i kastande eller slående roller. Utelaget kastar bollen och innelaget slår bollen.

För att vinna en match samlar innelaget poäng genom att slagmännen försöker slå bort bollen så att de hinner springa mellan två så kallade grindar vilket ger poäng. Om bollen slås utanför spelplanen får innelaget även poäng.

Utelagets spelare försöker förhindra innelaget från att få poäng genom att bränna slagmännen. Slagmännen kan brännas på flera vis, till exempel då kastaren träffar grinden som slagmannen vaktar med bollen.

Laget med flest poäng vinner.

Divisionstvåa

Trots ett bra spel från Ekenäslagets sida slutar matchen 100-136 till bortalaget Empire cricket club.

– Vi spelade bra, men tyvärr var Empire lite bättre den här gången, säger Andrew Almén.

Förlusten innebär att Ekenäs cricket club placerar sig på en andra plats i X-divisionen medan Empire cricket club kammar hem divisionssegern.