Det blev en åttonde plats för Ekenäsbon Anne Rikala i OS. Foto: Lehtikuva

Blandade känslor

– Det är nog fortfarande ganska blandade känslor, sade Ekenäspaddlaren Anne Rikala i går på eftermiddagen några timmar efter att hon slutat på en åttonde plats i OS-finalen på damernas 500 meter.

Anne Rikala fick nu inte in den verkliga fullträffen i torsdagens OS-final i K1 500 meter. Hon öppnade hårt, men orkade inte distansen ut och kom in på en åttonde och sista plats i finalen.

– Det kändes väldigt bra efter tisdagens semifinaler och jag hoppades nu kunna göra en lika hel insats som då. Förstås drömde jag om en bra placering, men det viktiga var att få till en bra prestation. Men det lyckades inte riktigt och det kan handla om väldigt små detaljer i dylika fall, sade Rikala.

Guldet gick till favoriten Danuta Kozak, Ungern. Ukrainaren Inna Osipenko-Radomska och sydafrikanen Bridgitte Hartley tog hand om de övriga medaljerna, medan svenska Sofia Padanius blev färde.

– På sätt och vis skulle det kanske ha grämt ännu mera om jag blivit fjärde för då är man så nära medalj. Det är kanske inte så stor skillnad sedan om man är femma eller åtta, sade Anne Rikala.

 

Tredelat lopp

I går på eftermiddagen hade Rikala också hunnit se sitt finallopp några och hade en bild av det. I praktiken handlade det om tre olika faser.

– Början var riktigt bra, men paddlingen i mittpartiet var inte så avslappnad som den borde ha varit. Slutet blev sedan tungt och under de sista hundra metrarna var det flera som passerade mig, analyserade Rikala sitt lopp.

Några yttra omständigheter påverkade däremot inte. Speciellt nervös var hon heller inte.

– Det var nyttigt att jag var med i OS i Peking för fyra år sedan, för nu kändes det nog inte som något särskilt speciellt. Det var mera som vilken annan viktig och stor tävling som helst. Däremot är det förstås stort och fint i sig att vara med i ett OS.

 

Fin framgång

Även om finalen nu inte gick på bästa tänkbara sätt var ändå OS en stor framgång för Anne Rikala. En säkrad finalplats befäste Ekenäsdamens position i den absoluta världseliten.

– Och formmässigt känns det nu bättre än vad det gjort på länge så jag måste nog vara nöjd med min insats. Träningen och övriga förberedelser inför OS gick också mycket bra.

Anne Rikala har vunnit flera VM- och EM-medaljer och från OS har hon två poängplaceringar. Någon OS-medalj blev det dock inte.

– Förstås hade jag kanske hoppats på lite mera från finalen, men å andra sidan är jag nog också mycket nöjd med att redan ta en finalplats. Det är svårt att säga hur det egentligen känns, det är ganska blandat.

 

Vägskäl

Nu står Anne Rikala vid ett vägskäl. OS i London var det stora målet och något hon arbetat länge för. Dit kom hon också och nådde en fin framgång.

– Det kan vara att vara att det här var min sista start i stora sammanhang och det tänkte jag också på när jag var i mål. Då kände jag mig både glad och vemodig på en gång.

Några definitiva beslut är dock ännu inte fattade. Bevisligen är Anne Rikala i bra form just nu och tillhör världseliten, så ur den synvinkeln finns det inga hinder för att fortsätta karriären

– Men jag vet inte. Jag får fundera på saken nu under hösten, sade OS-åttan Anne Rikala i går.