EIF:s Akademi tog en fin hemmaseger mot AC Vantaa. Foto: Simon Karlsson

Uddamålsseger för EIF Akademi

Matchen mellan EIF:s Akademi och AC Vantaa var som en berg- och dalbana. Ena stunden var det jämnt så det förslog, en annan stund dominerade ettdera laget fullständigt. Akademin höll dock sin ledning till slutsignalen och inkasserade en välkommen hemmaseger.

Då matchen mot AC Vantaa körde i gång hade EIF:s Akademi inte lätt att vara. Ett par spelare var försenade till matchen vilket gjorde att laget inledde med reservmålvakten Christoffer Koschinski på vänsterflanken.
Inte för att det var ett problem – Koschinski skötte sin tillfälliga uppgift med den äran och då han traskade av planen efter en halv timmes spel var det ingen skada skedd. Första halvlek var en jämn uppgörelse med sporadiskt tryck av AC Vantaa nu och då.
Ändå var det Akademin som kom till slag först då Henri Hallgren satte bollen i gästernas kasse ungefär halvvägs in i första perioden efter en vacker lobbpassning av Dennis Westerdahl. Målet väckte den lite sega Akademin och de grönvita kunde utan problem sköta sig till pausvilan.
Arkitekterna bakom det gedigna spelet som Akademin visade upp var utan större tvekan mittbacksparet Jens Mattfolk och Matias Wikholm som föredömligt dirigerade medspelarna runt planen.

Känslor till ytan
I andra halvlek fortsatte det jämna spelet, men efter hand kopplade Akademin grepp om spelet allt mer. Efterhand som AC Vantaas försvar gick högre och högre upp i planen lyckades allt fler av hemmalagets genomskärare i anfallsled.
Hallgren, Daniel Bäckroos och Christoffer Lindholm kom alla väldigt nära ett 2–0 mål men det var den annars ganska bleka Rico Selenius som till slut lyckades spika in tvåan. Selenius kom förbi hela försvarslinjen, stannade upp och sköt och fördubblade Akademins ledning.
Efter det andra målet började gästerna ge utlopp för sina aggressioner mot såväl domare som hemmalagets spelare. Domaren fick ta mycket ovett av Vantaa-spelare, även lite av hemmalagets spelare, men viftade bort kritiken medan gästerna blev allt mer frustrerade.
Vantaa började ge sig på grönvita smalben men Akademin säckade inte ihop utan gav i stället några tuffa svar på tal. Domaren höll ändå tag i matchen trots att korten kanske hölls lite för mycket i fickan.
AC Vantaa lyckades reducera då matchen gick in på sin sista kvart. Jonny Lindroos bjöd publiken på en hederlig bicykleta som svävade in bakom Ben Nybondas i Akademins mål.
Akademins spel vacklade mer och mer men höll ut till slutet trots att domaren lade till hela 5 minuter övertid.
Matchen slutade 2–1 och gav Akademin några väl behövda poäng i division 3.
Akademikaptenen Jens Mattfolk var relativt nöjd efter matchen.
– Vi bjöd dem på onödiga chanser på slutet med ganska orutinerat spel. Passningsspelet löpte inte alls i slutet, säger Mattfolk.
– Vi hade lite problem i början men som helhet var det nog en bra match.
Mattfolk tycker domaren höll ett bra tag i matchen.
– Jag tycker domaren dömde bra, han kunde ha visat båda lagen några gula kort men helt bra annars.
Akademins nästa match är på torsdag nästa vecka, borta mot seriejumbon MPS.