HIK stod för en solid insats mot Pöxyt och vann med 2-0. Foto: Simon Karlsson

Härlig vinst för HIK

De första 70 minuterna i matchen mellan HIK och Pöxyt i Hangö var en relativt tråkig historia. Lagen producerade mestadels halvchanser och de riktiga chanser som uppstod brände man. Sedan hoppade Alexander Österlund in på planen.

Direkt från start var det klart att matchen faktiskt var en kamp i toppen av serien. Lagen delade kristligt på bollinnehavet och ingen kom åt ett ordentligt anfall.
Pöxyt såg ändå starkare ut och ett par gånger uppstod semifarliga situationer, och gästerna fick också första hörnan.
Det var dock HIK som kom åt de första riktiga chanserna. Marcello Ribeiro missade knappt ett hårt inlägg av Bruno Gomes och Allyson Soares nickade en boll rakt på motståndarnas målvakt. I mitten på första halvlek bleknade Pöxyt lite och HIK fick tag i spelet.
Efter 30 spelade minuter jublade hemmapubliken för ett öppningsmål efter att Ribeiro satte bollen i kassen på en retur. Linjedomaren dömde Ribeiro i offside och brassen stod gapande och grubblade över domslutet. 0-0 stod sig till pausvilan.
Pöxyt plockade på sig två varningar i första halvlek med sitt fysiska spel men HIK lyckades inte förvalta chanserna.

Magisk slutspurt
I andra halvlek började lagen satsa lite mer i anfallsväg. Och det blev allt mer blågult bollinnehav då HIK snurrade runt på motståndarna.
Ungefär 10 minuter in i andra halvlek blev Marcello Ribeiro stämplad som något av en antihjälte då han slarvade bort ett inlägg av Gomes som Andreas Puno med säkerhet hade dammat in bakom Pöxyts målvakt. Men trots den missade chansen visade den nya spelbilden på att gästerna blivit passivare.
Att säga att HIK brände chanser på löpande band i andra halvlek är en överdrift, men herrar Ribeiro, Gomes, Patrik Lahti och Tom Enberg slarvade nog bort ett och annat mål per man.
Men skam den som ger sig. Med dryga 20 minuter kvar att spela gjorde HIK ett spelarbyte som visade sig vara för matchen vad Burana är för huvudvärk. Ut traskade Joni Kinnunen, som absolut gjort en hyfsad match, och in sprang Alexander Österlund.
Vet inte om det var Österlund som fungerade som vitaminspruta eller om laget annars bara hittade extra energi i bakfickan, men efter bytet trappade HIK upp spelet med minst tre växlar. Och det tog inte många minuter innan "Acke" Österlund själv pangade in 1–0 bakom en olycklig Pöxyt-målvakt.
Med ledningsmålet i bagaget fortsatte HIK med offensiv press, och trots att Pöxyt slängde bollen uppåt och framåt i jakt på kvitteringen lyckades gästerna inte forcera HIK-försvaret med Puno, da Silva, Soares och den lysande Marko Lahti.
Sista spiken i kistan kom efter att Ribeiro kommit fri med motståndarkeepern, rundat honom och säkert placerat 2–0 i gästernas kasse och hemmapubliken kunde förlåta honom tills vidare för hans fadäs i början av andra halvlek.
I och med vinsten klättrar HIK förbi Pöxyt och landar på en andraplats i serien. KäPa leder serien med ett poäng.