Svår början för P94

De första matcherna i EM för pojkar födda 1994 och senare blev precis så svår som väntat. Stundvis har finländarna i alla fall bjudit på fullgott motstånd.

Finland-Danmark 25-44
Finland-Serbien 20-35

Finlands landslag under 19 år mötte genast i den första matchen stenhårt motstånd i form av Danmark, som av en del utpekas som den största guldfavoriten i EM i Bregenz. Trots det visade de finländska killarna ingen blyghet eller respekt. Finland ledde matchen i tre olika repriser under de första minuterna.
Så småningom steg de storväxta danska backarna fram och krutade på från ca åtta meter. Finlands försvar lyckades inte blocka och målvakten var chanslös på de välriktade skotten.

Finland vägrade att ge sig och stretade emot hela första halvleken. 15-20 i halvtid vittnar om att killarna gjorde en bra halvlek. Laget kämpade föredömligt och målskyttet fördelade sig på många spelare.
I andra halvlek rymde Danmark. Det skedde till en början på grund av det fortsatt starka skyttet och på genombrott av de starkare danskarna men efter hand också allt oftare på grund av snabba danska kontringar efter att Finland missat i sina avslut.
Den finländska kämpaglöden och rörligheten från första halvlek försvann i takt med att avståndet växte och det blev slutligen en klar dansk seger 44-25.
Av de finländska spelarna tog Anthony Hellakoski mest för sig och lyckades också i målskyttet. Sebastian Säkkinen var en säker straffskytt.

Den andra matchen på fredag gick mot en annan stark hanbollsnation, Serbien. Början var svår och Finland gjorde sitt första mål först vid spelade åtta minuter. Då stod det 1-5.
Efter den trevande starten tog sig laget samman, försvaret tätades och i anfallet steg framför allt Alexander von Numers fram med både lyckade distansskott och genombrytningar. Finland sög in Serbiens försprång och efter 22 spelade minuter var läget 10-12.

En svag avslutning på halvleken med flera felpassningar gjorde att Serbien kunde göra några enkla mål och gå till pausvila med 17-11.
Tyvärr fortsatte felpassningarna i den andra halvleken och det straffade sig. Serbien rymde definitivt och vann slutligen med 35-20.
Finlands profil i andra halvleken var Oscar Udd med fem mål, alla nästan på raken. Matchen igenom spelade målvakten Freddy Wikström bra.

Finlands sista match i gruppspelet går mot Slovenien på söndag.