Holländaren Robin Korving delade med sig av sin expertis. Foto: Thomas Sundström

Holländsk EM-trea ledde träningar för IF Raseborg

IF Raseborg hade fint besök den här veckan när holländska häcktränaren Robin Korving ledde fyra träningspass. Korving själv tillhörde under sin aktiva karriär världseliten på 110 m häck och arbetar i dag som tränare.

Robin Korving var under 1990-talet en av Europas främsta häcklöpare och lade bland annat beslag på åtta holländska mästerskap i följd under åren 1993-2000. Internationellt sett var hans största merit ett EM-brons 1998.

I VM nådde han två gånger semifinal och hans personliga rekord från 1999 var så pass hårt som 13,15. Däremot tvingades han utebli från det stora målet, OS i Sydney, på grund av skada.
I dag är 37-årige Korving en högt ansedd tränare. Också på den fronten har han skördat stora framgångar

– Efter min aktiva karriär hade jag sedan en period då jag egentligen inte alls arbetade med häcklöpning, men efter en tid kom glöden tillbaka och jag började bland annat arbeta med en grupp unga holländska talanger. Flera av dem har sedan också
hållist sig mycket väl framme, också internationellt sett, säger Korving.

Besök i Raseborg

Den här veckan är Korving i Finland med häckkarnevalen i Jämsänkoski som den stora programpunkten. Men han hann också med ett besök hos IF Raseborg – på tisdagen ledde han två träningspass i Karis och på onsdagen två i Ekenäs.

– Det här är en häcklöpare som var i världsklass och som en jämförelse är hans bästa tid två tiondedelar av en sekund bättre än Arto Bryggares finländska rekord.  Förstås är det väldigt roligt att vi får hit en tränarkraft av den här kalibern, och det är nog
främst tack vare kontakter inom föreningen det lyckades, säger Glenn Lignell, verksamhetsledare vid IF Raseborg.

Också Korving själv trivdes bra i Västnyland. Han konstaterade också att man på någon timme hinner med överraskande mycket.

– Det som jag nu kan göra är att visa och demonstrera olika saker, och det som är bra är att idrottarnas egna tränare finns här och kan se på vad vi gör. De kan sedan föra det här vidare även när jag själv inte är, säger Korving.

Aggressiv löpning

Och visst hittar Korving också skillnader i sättet att ta sig fram över häckarna. De finländska löparna ger enligt Korving ett lugnt och närmast stoiskt intryck.

– Det är bra i sig att vara lugn, men i häck måste man vara mera aggressiv i sin löpning. En annan sak som jag märkt är att de finländska häcklöparna är ganska kortvuxna. Varför det är så vet jag inte, men det kan man ju inte göra så mycket åt. Men det finns helt klart potential här, säger Robin Korving.

Också från IF Raseborgs sida var man nöjda med Korvings besök. På plats fanns förutom egna idrottare också häcklöpare från bland annat Esbo IF och Sjundeå IF.

– Det här besöket kom nu väldigt snabbt på, så vi hann inte bygga ut det helt. Men helt klart är det här något vi gärna gör igen och varför inte med tränare i andra grenar också. Men det är förstås många små bitar som ska falla in på sina platser, sade Glenn Lignell.

Goda råd för framtiden

Efter två träningar med Robin Korving hoppas unga häcklöparna Patricia Sandell och Andurina Pernell att tillräckligt mycket av hans lärdomar fastnat. Båda tycker att träningen haft något nytt att komma med.

– Vi har lärt oss ny stretchteknik och fått tips om olika stilar att ta sig över häcken, säger Sandell.

Båda är överens om att Korvings träning är bra.

– Lite annorlunda träning, men också bättre träning, säger Pernell.

Flickorna satsar helhjärtat på att bli bättre, och har redan fått smak för framgång.

– Vi vann 4x60m häckstafetten i F/P-stafettävlingen i Pargas på söndag, berättar Sandell.

Pernell var dessutom med i laget som vann 4x100-metersstafetten i samma tävling.

Nu har de redan siktet framåt och hoppas på många framgångar.
Och tack vare Robin Korving är det kanske ljusa tider på väg för IF Raseborgs häcklöpare.