Peter Wentzel fick en bra start på säsongen tillsammans med nya kartläsaren Olav Åberg. Foto: privat

Bra start för Wentzel

Efter att ha i fjol tävlat i W300-klassen i båtsport tog Ekenäsbon Peter Wentzel i år upp steget till 3C-klassen där hastigheterna ökar avsevärt. Premiären lovade gott då Wentzel tillsammans med nya kartläsaren Olav Åberg kom in på en andra plats i den första FM-deltävlingen i Kalkstrand i Sibbo.

– Jag är otroligt nöjd. Det var ny båt, ny kartläsare och en helt annan klass på motståndarna och dessutom gjorde problem med teknik och leveranser att träningen innan blev obefintlig. Jag har aldrig varit så orolig inför en start som nu, men så fort vi kom i gång, märkte jag att vi hängde med, säger Peter Wetzel som tävlar för Borgåföreningen PoMo.

Ny kartläsare är Olav Åberg som har en lång erfarenhet inom offshore. Michael Bussman som åkte med i fjol har å sin sida nu axlat ansvaret som mekaniker i teamet.

– Det gav mycket trygghet och det kändes som båten tekniskt var stabil. Jämfört med ifjol talar vi om en klass med helt andra hastigeter och krafter – här kan farten gå upp till 90 knop mot 65–70 i fjol, så marginalerna är väldigt små.

I klass 3C kör man katamaranbåtar som mäter runt 24 fot. Man kör med 2,5 liters utombordsmotorer på cirka 200 hästkrafter.

Lyckad premiärtävling

Säsongen inleddes med FM-deltävlingen i Kalkstrand som avgjordes i i lugna förhållanden. På plats fanns ca 20 båtar, varav fyra i 3C.

– Jag började lugnt för att känna på båten men blev snabbt bekväm och började hitta körlägen som gav fart. Redan på andra varvet åkte vi respektabla 87 knop, och då jag insåg att vi åkte ifrån fjärde båten, samt att båten framför fick problem, såg det ännu bättre ut.

– Vi kunde lätt stiga till andra platsen och jag bestämde mig för att ta viktiga FM-poäng och försiktigt köra resterande fem varv i mål. Jag hade aldrig vågat hoppats på en sådan start, för det här är i praktiken den tuffaste klassen – alla våra motståndare är rutinerade gamla rävar.

Åt Marcus Johnsson fanns det inget att göra. Den rutinerade Esbobon körde i mål som segrare med god marginal till Wentzel.

Vikig helg

Nästa FM-tävling avgörs i Nystad nu under helgen och då tävlar man under två dagar. Dit väntas åtta båtar till i Wentzels klass så konkurrensen blir svårare.

– Det här var en väldigt bra start för min del och det visar ju också att jag kan klara mig här. Samtidigt vet jag ännu inte riktigt var jag verkligen står i den här klassen, men jag tror att vi vet betydligt mera efter kommande helg, säger Peter Wentzel.

Totalt avgörs åtta FM-deltävlingar. Därtill är Wenzel på väg till VM i Norge i juli.

– Vi vet ännu inte riktigt med detaljerna där, men en tanke är att jag skulle samarbeta med den andra finländaren som deltar. Tillsammans skulle vi försöka nå ett så bra resultat som möjligt för Finland, i stället för att tävla mot varandra, säger Wentzel.