Ekenäs tennisklubb och Strängnäs TK möttes i en klubbkamp i Ekenäs. Foto: Thomas Sundström

Viktigt tennisutbyte

– Det här ett väldigt viktigt utbyte som vi ska försöka hålla liv i, säger tränaren Eva-Lena Olsson Daun från Strängnäs tennisklubb i Sverige som gästade Ekenäs tenniskubb i en klubbkamp.

Det spelades en lång rad tennismatcher i Ekenäs då Strängnäs TK besökte hemmalaget ETK. Hemmalaget var också ofint nog att vinna med poängen 42–24. Å andra sidan hade Strängnäs glömt vandringspokalen hemma i Sverige så den stora segerceremonin uteblev.

Mest viktigt för tennisklubbarna i Ekenäs och Strängnäs är dock att klubbkampen lever vidare. Den har starka anor, men låg under en rad år i början på 2000-talet på is innan den återuppväcktes i fjol.

– Det var säkert litet personbyten och dylikt som spelade in på vår sida när kampen torkade in, men som tur var kom vi i gång igen, säger Eva-Lena Olsson Daun som är chefstränare i Strängnäs TK.

– Vi var till Strängnäs i fjol och tanken är att det här skall fortsätta med en kamp i året. Att ha det tätare än så tror jag inte riktigt på, säger Peter Helenius som är hennes kollega i ETK.

Många matcher

Strängnäs TK kom nu till Ekenäs med fjorton spelare. Hemmaklubben ställde upp med femton spelare och man möttes sedan i en rad olika konstellationer i matcher på 40 minuter.

– Det här en ganska lagom mängd spelare, för nu får alla spela ganska mycket vilket är en av grundtankarna med en dylik kamp. Det handlar säkert om 6-7 matcher i medeltal per spelare, säger Peter Helenius.

Samtidigt har kampen en stor social betydelse. Speciellt för bortalaget var helgen en unik möjlighet.

– Inte känner ju alla spelare i klubben varandra eftersom man tränar i olika grupper och dylikt. Så för klubbkänslan är en sådan här resa mycket viktig och man märker att spelarna lärt känna varandra på ett annat sätt, säger Olsson Daun.

Stort intresse

Också Peter Helenius betonar vikten av dylika klubbkamper. I dagens läge är det inte alltför ofta som man samlas i större grupper.

– Det är sällan som man åker med en stor trupp från en förening till en skild turnering, oftare är det så att någon åker till en turnering och någon annan till en annan. Men det är positivt att vi ibland också kan vara tillsammans som ett lag, säger Helenius.

Inom Strängnäs TK – som är ungefär dubbelt så stor som ETK – var också intresset för klubbkampen mot ETK stort. Att få ihop ett lag vållade inga problem.

– Många var pigga på att komma med, men vi kunde tyvärr inte ta med alla. Men det kommer en ny chans; vi har redan bestämt att vi möts nästa höst igen. Då får vi dessutom visa upp vår nya bana, säger Eva-Lena Olsson Daun.