EIF med Pauliina Laiho (t.v,) och LoPa med Essi Tolppala delade på poängen i onsdagens västnyländska derby. Matchen i Lojo slutade 1–1. Foto: Thomas Sundström

Oavgjort i Lojo

Lojolaget LoPa öppnade på onsdagen sitt poängkonto i fotbollens division 2, zon A för damer. I det västnyländska derbyt mot Ekenäs IF gjorde båda lagen var sitt mål i andra halvlek och matchen slöt därmed 1–1.

Efter att LoPa inlett serien med fyra raka förluster och en målskillnad på 5–17 var man i stort behov av poäng. Mot EIF stod man också för en bra insats och kämpade åt sig en poäng.

– Jag tycker att vi var värda det här. Jag har nog heller inte varit speciellt orolig – vi spelar nu på en ny serienivå och det tar sin tid att vänja sig vid det, sade LoPa-tränaren Rainer Backman.

EIF kom till spel med tre poäng på fyra matcher och hade också mera av spelet. Trots det fick laget nöja sig med oavgjort.

– Jag är nog besviken. Visserligen hade också LoPa sina chanser, men jag tycker nog att vi skapade mera, framför allt i första halvlek. Men om vi inte gör mål på våra lägen är det svårt att vinna, sade Rosa Lappi-Seppälä som tränar Ekenäs IF.

Anfallare i mål

LoPa:s uppgift underlättades inte av att lagets målvakter är skadade. Därmed fick lagets bästa målskytt Miia Koppanen spela i målet och dessutom en stor del av matchen halvskadad.

– Miia spelade nu bra, men det är klart att både försvar- och anfallsspelet påverkades av detta. Till nästa match borde vi kunna återgå till det normala, sade Backman.

LoPa tog också ledningen efter en timmes spel genom Laura Pääkkönen medan Naomi Lillqvist kvitterade för EIF. Efter det fick EIF ännu mycket tveksamt ett mål underkänt för offside plus att man gick miste om en klar straffspark då Sam Monahan tacklades omkull i straffområdet.

– Vi hade inte turen med oss, men det är ingen idé att börja spekulera desto mera. Vi borde i stället ha gjort mål på någon av våra chanser, sade Lappi-Seppälä.

Bra målvakter

I LoPas mål spelade Miia Koppanen utmärkt trots att hon i det sista undvek att använda händerna. Krista Backman höll ihop försvaret, medan Laura Pääkkönen var den som åstadkom mest framåt.

I EIF var som vanligt Jenni Möller i målet och Sam Monahan viktiga och även Naomi Lillqvist tog för sig. Positivt för EIF var också Emilia Alléns och Mimmi Björklunds inhopp i andra halvlek.

Såväl EIF som LoPa spelar sin nästa match lördagens den 9 juni då EIF tar emot PU-62, medan LoPa gästar FC Espoo. De här fyra lagen låg efter onsdagens match tätt efter varandra i tabellkön.

LoPa: Miia Koppanen; Katja Nieminen, Krista Backman, Essi Tolppala, Saara Sailas;  Amanda Puisto (1. Elina Lindroos. 61. Irene Lindqvist), Elina Raekallio, Milla Kreander, Taru Ylä-Peräinen (67. Emmi Kanninen); Laura Pääkkönen, Sofia Karenko (86. Sini Riihimäki).
EIF: Jenni Möller; Kyllike Soomets (Mimmi Björklund), Amanda Åkerlund, Linda Grundström, Elina Allén; Josefine Sjöblom (45. Emilia Allén), Jenni Virranvuo, Jenny Sundblom, Naomi Lillqvist; Pauliina Laiho (69. Paula Vuori), Sam Monanhan.