Pålkkasvinen och Eklöven

Svinen besöker löven i kväll

– Den här matchen har vi väntat på – och länge. Det är årets match, åtminstone så här långt.

Åsikten är allmänt rådande när de två supporterfalangerna från Ekenäs IF och BK-46 träffas för att diskutera kvällens Raseborgsderby i fotbollens division 2. Med start kl. 18.30 tar Ekenäs IF på centrumplan emot Karislaget BK-46 och på läktarna finns förstås respektive supporterklubb, Eklöven och Pålkkasviinen.

– Nog känner man direkt på sig när man vaknar på morgonen om det är en matchdag, och nu är det förstås ännu mera speciellt, säger Petri Horttana från Pålkkasviinen.

BK – och Pålkkasviinen – kan också komma till Ekenäs med medvind i seglen. I lördags tog BK sin fjärde seger i följd och toppar serien på rent spel.

– Laget har spelat bra och nu börjar också de skadade spelarna komma tillbaka. Så det ser bra ut för oss, men ett derby är alltid ett derby, säger Mats Paananen, Pålkkasviin också han.

Svagt genrep

På Ekenäsfronten är det mera bekymrade miner. Söndagens generalrepetition borta mot Klubi -04 gick inte helt planenligt då Helsingforslaget vann med 6–0.

– Det är klar sak att 6–0 är fula siffror och det blir en svår match mot BK också. Men det är en ny match med nya förutsättningar och vi tror stenhårt på vårt lag, säger Gustav Nöjd från Eklöven.

– I sådana matcher är det så mycket mera som kan spela in än tabelläget. Samtidigt är det här en match som vi verkligen väntat på, säger Eklövskollegan Henrik Ekholm.

I tabellen ligger EIF i mittskiktet med en seger, två oavgjorda och en förlust. Skillnaden till BK är sju poäng.

Snabbt fylld buss

När de två Raseborgslagen senast spelade derbyn år 2010 lockade båda matcherna över tusen åskådare. Till kvällens match väntar supportrarna minst lika mycket publik, och kanske mera än så.

– Mycket folk är på väg från Karis. Vi fyllde direkt en buss och dessutom kommer många till Ekenäs med egna bilar, säger Mats Paananen.

Med sig har man också rekvisita, bland annat en splitterny flagga. Det föreställer ett Pålkkasviin som ofint nog blåser bort några liggande eklöv.

– Vi tycker den passar bra här. Dessutom har vi nog litet annat med också, men det får komma som en överraskning, säger Patrik Lindholm som tillhör ikonerna inom Pålkkasviinen och ler belåtet.

Grupp på frammarsch

Inom Eklöven låter man sig dock inte imponeras allt för mycket. Även om man är yngre är kollegorna från Karis har man också fått en bra fart på sin verksamhet.

– Det var i kvalmatcherna i fjol vi kom i gång på allvar och de matcherna gav mersmak. Nog hade vi också före det varit på matcherna, men då i mindre grupper och inte alls i organiserad form, säger Gustav Nöjd.

Samtidigt fick man onekligen viss inspiration från Karishållet. Där har Pålkkasviinen på kort tid vuxit fram till något av en kultrörelse inom finländsk fotboll.

– Nog var det litet så att när en gång Pålkkasviinen fanns i Karis kunde vi ju inte vara sämre i Ekenäs. Det kan vi inte förneka, säger Daniel Westerlund som är ett något så ovanligt som ett Eklöv som spelar fotboll för FC HIK i Hangö

Verklig kultur

I kväll är det sedan upp till bevis både på planen och läktaren när det första av årets tre derbyn avgörs. Och på den klassiska Ladugårdssidan – där de båda klackarna kommer att vara – väntar man sig en verklig fotbollsfest.

– Det kommer att vara mycket liv och känslor och så skall det vara i fotboll. Men vi går inte in på några personligheter, utan stöttar främst våra egna lag. Vi kan bra stå sida vid sida med Eklöven och det brukar vara en bra stämning fansen emellan. Men det är ändå bra om det är en liten lucka mellan oss för då hörs ramsorna bättre, annars drunknar de i varandra, säger Patrik Lidholm.

Samtidigt bygger man också gemensamt upp den finländska fotbollskulturen. Än så länge är grupper som Eklöven och Pålkkasviinen ovanliga – inte minst på division 2-nivå.

– Men det borde finnas mycket mera av den här typens grupperingar. För spelarna är det förstås roligt med ett dylikt stöd och att man får märka att någon faktiskt uppskattar det man gör, säger Daniel Westerlund.