Max Garner är nykorad Europamästare i bågskytte. Segerresultatet var 756 poäng.FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM

BÄST I EUROPA

– Jag visste inte alls vad jag kunde förvänta mig av tävlingarna, men det var väldigt roligt att vinna, säger den 12-åriga Fiskarsbon Max Garner som nyss korades till Europamästare i bågskytte.

EM i bågskytte avgjordes i Pärnu i Estland i en rad olika grenar. I långbåge för pojkar under 13 år var det visserligen bara två deltagare, men resultaten var desto högklassigare. Inte minst Max Garners avslutning med 260 poäng den sista dagen var imponerande.

– Det är det bästa resultat någon skjutit i den här klassen i Europa genom tiderna och ett verkligt toppresultat, säger tränaren och sommar-Ekenäsbon Jarkko Lehtinen.

Man sköt 60 pilar åt gången under tre dagar. Max Garners resultat var 251, 245 och 260 vilket gav sammanlagt 756 poäng. Estländaren Tanel Toomla kom upp i 733 poäng.

– Efter den första dagen var jag fyra poäng efter honom, men kunde under den andra dagen passera. Jag är ganska jämn och det vann jag på, berättar Max Garner som tävlar för Ekenäs bågskyttar.

Verkligt löfte

Max Garner har tränat bågskytte i två år. Framstegen har varit både stora och snabba.

– Man märkte direkt att Max är en verklig talang. Från första början hade han en väldigt naturlig skjutställning, och sedan vill han hela tiden lära sig mera. Han är också träningsvillig och dessutom är stödet från familjen väldigt viktigt, säger Jarkko
Lehtinen.

Man har skyndat långsamt med Max. Tävlingen i Estland var bara hans andra.

– I framtiden ska jag tävla mera. Det är roligt att vara med, säger han själv.

På frammarsch

I Pärnu sköt Garner på 10 meters avstånd. Långbåge handlar om ett väldigt avskalat bågskytte där alla sikten och dylikt saknas.

– Långbåge är en gren som är på frammarsch. Det är en bågskytteform som är väldigt utmanande, man kan inte lita på att alla pilar går precis som det var tänkt, säger Jarkko Lehtinen som tävlar för Hood, men som också är medlem i EBS.
I EM deltog Finland med en stor trupp på cirka 40 skyttar. Framgången var också stor.

– Det gick bra för oss och det som var allra roligast var att våra juniorer höll sig väl framme. Det var inte bara Max som lyckades, säger Lehtinen som själv återvände från tävlingarna med ett EM-brons i sin klass.

Ingen brådska

Angående Max framtid konstaterar Lehtinen att man inte har någon brådska. Någon press vill han inte lägga på sin adept.
– Man måste komma i håg att Max är väldigt ung ännu och ingen vet vad framtiden för med sig och om ens intresset för bågskytte håller i sig. Men Max är en verklig talang och jag hoppas förstås att han fortsätter med bågskytte och gärna med långbåge.

Var nästa tävling avgörs är också helt öppet. Just nu är det heller inte tävlandet som står högst på agendan.

– Nu närmast anser jag att Max ska skjuta bara för att det är roligt. Och sedan när vi kan börja träna utomhus så gör vi det, säger Jarkko Lehtinen

Utesäsongen inleds

Också Max Garner själv väntar på utesäsongen. Efter att tränat hela vintersäsongen inomhus är det motiverande att få pröva på något annat.

– I sig är det är inte så stor skillnad på att skjuta utomhus eller inne i en hall. Det är kanske vinden man måste se upp med när man är ute, säger han.

För Ekenäs bågskyttars del är Max Garners framgång välkommen. Det är inte alla dagar man får ett EM-guld till föreningen och därför bjöds det på medaljkaffe i samband med en träning.

– Jag tycker att det är ganska stort att vinna ett EM-guld, jag är nog nöjd, säger mästarskytten själv.

BÅGSKYTTE
EM i Pärnu:
Långbåge, pojkar: 1) Max Garner Finland 756 (251+245+260), 2) Tanel Toomla Estland 733 (255+236+242).