Och kvar blir...

Kommunerna har tid till slutet av november att berätta med vilka grannar de vill utreda ett fördjupat samarbete och en eventuell sammanslagning.

Ingen kommun kommer undan den här processen.
I det inledande skedet handlar det om utredningar, inte om sammanslagningsförhandlingar.
Men eftersom målet med regeringens stora kommunreform är att minska antalet kommuner ska kommunerna inte göra sig några illusioner om att det bara handlar om en kartläggning som sedan kan glömmas bland arkivmapparna. Ett logiskt följande steg efter utredningen är att ta ställning till om den ska leda till samgångsförhandlingar eller inte.

Men vid det laget finns det kanske litet större klarhet om vad social- och hälsovårdsreformen för med sig.
Reformerna har hittills gått på parallella spår ledda av varsitt ministerium och varsin minister. Ändå handlar det om att bygga strukturer som ska trygga den grundläggande samhällsservicen för invånarna i ett bestämt område. Gränserna mellan områdena borde alltså inte gå i kors.
Strukturförändringarna borde också koordineras med regeringens löfte att lyfta bort verksamhet för en miljard euro från kommunerna.

I Västnyland blev utgångspunkterna en del klarare då Lojo meddelade att staden vill bli en del av metropolförvaltningen. I Finansministeriets modeller för den nya kommunstrukturen har Lojo inte räknats in i metropolområdet, dit däremot Kyrkslätt hör.
Stadsdirektör Simo Juva tror att Lojo har goda möjligheter att bli den femtonde kommunen i metropolregionen. Lojo prioriterar metropolen bland annat för att staden vill fortsätta att höra till Helsingfors och Nylands sjukvårdsområde, vars framtida omfattning än så länge är helt öppen. Men om HNS splittras kommer kärnan ändå att finnas i metropolområdet.
Också plane- och trafikfrågor stärker Lojos metropolinriktning, Simo Juva lyfter bland annat fram reserveringarna för järnvägen västerut över Esbo mot Salo, den gamla Elsabanan.

När Lojo väljer metropolen väljer man samtidigt bort andra alternativ.
Simo Juva är tydlig med att Lojo inte är intresserat av att diskutera fusioner med grannarna Ingå, Sjundeå och Högfors. I Lojos perspektiv är Sjundeå fortfarande off-side efter de farsartade turerna under den förra fullmäktigeperioden då Sjundeå än sade ja och än sade nej med knappast möjliga röstmarginal.
Utan en klart uttryckt vilja i Sjundeå lär Lojo inte öppna några förhandlingar på nytt. Men någon sådan entydig vilja finns inte heller bland dagens beslutsfattare i Sjundeå.

Lojos inriktning på metropolen betyder också att spekulationerna om en stor västnyländsk kommunsammanslagning där Raseborg och Hangö går med i ett Storlojo saknar verklighetsgrund. Simo Juva säger rent ut att Lojos muskler inte räcker för att lyfta de krisande ekonomierna i Hangö och Raseborg.
Men samtidigt driver de politiska krafter som dominerar nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde på en samordning mellan sjukhusen i Lojo och Ekenäs där Lojo blir den bestämmande parten. Om social- och hälsovårdsreformen för västra Nylands del förverkligas enligt den här eller någon liknande modell, hur ska den då passas in på en ny kommunkarta?
Det är ju väljarna i de nya kommunerna som utser beslutsfattare i den nya vårdförvaltningen.

Både Kyrkslätt och Lojo har nu metropolförvaltningen som förstahandsalternativ. Det betyder bland annat att Ingå och Sjundeå också blir delar av metropolen ifall de fortsätter på Kyrkslätt- respektive Lojospåret. Men Ingå- och Sjundeåbornas inflytande i metropolregionens beslutande organ blir marginellt.

Raseborg har bjudit in Hangö och Ingå till förhandlingar om en utredning, och vill ha svar inom oktober.
Inviten har inte väckt något jubel, men kommunstyrelsen i Ingå tog ändå i måndags med det som ett av alternativen till fullmäktige. I ett geografiskt, språkligt-kulturellt och historiskt perspektiv är det mycket mera som förenar Hangö, Ekenäs, Pojo, Karis och Ingå – och Sjundeå – än vad det är som skiljer dem åt.