Efter högsäsongen

Slutet av augusti och början av september har skämt bort oss med soligt och varmt sensommarväder. Ingenting annat vittnar om att sommaren och turistsäsongen är slut än många stängda sommarcaféer, butiker och turistattraktioner med begränsad öppethållning eller rentav lapp på luckan.
Det är många som ställer frågan hur säsongen kunde förlängas, och man kunde dra ekonomisk nytta av att augusti är en omtyckt semestermånad för invånarna i Mellan- och Sydeuropa.

Sällan har företagarna i vår landsända varit så belåtna som när de har summerat årets turistsäsong. I Hangö talar man om en rekordsommar, där vissa butiker och restauranger har ökat sin försäljning med 30 – 40 procent (VN 13.8). Det är framför allt de deltidsboende i staden som spenderar mera pengar än tidigare på varor och tjänster. Tack vare dem blir kommersen livligare redan i början av sommaren och inte först vid midsommar, då turistströmmarna sätter in.
På turistbyrån i Hangö med knappa egna resurser uppskattar man särskilt det mervärde i marknadsföringen som de deltidsboende alstrar. Hjälpen att höja stadens image är ovärderlig.

Också i Raseborg blickar man tillbaka på en lyckad högsäsong (VN 23.8). Turister från 28 olika länder har spatserat längs gatorna, bland de mest långväga finns vietnameser, indier, sydkoreaner och pakistanier. Men i augusti när skolåret har inletts får turistbyrån uppbringa all sin uppfinningsrikedom, när besökarna vill veta vilka aktiviteter som står till buds. Det är känt att utlänningar uppskattar den vackra naturen och småskaligheten i vår omgivning men det behövs glassförsäljare, guidade turer och öppna kyrkor och vattentorn för att turisterna ska trivas.

Tvärstoppet på turistsäsongen har fått både Centralhandelskammaren och näringsminister Jan Vapaavuori att reagera. Enligt Centralhandelskammarens vd Risto E J. Penttilä kunde säsongen förlängas genom att ändra på skolornas sommarlov, antingen så att det skulle spridas ut över juni, juli och augusti eller genom att förskjuta det.
Förslaget motiveras med resultatet av en enkät bland 1 500 företagare i fjol, som gav tydligt besked om att ändrat sommarlov skulle gynna företagens verksamhet.
Näringsminister Vapaavuori säger att det ur samhällsekonomisk synvinkel är problematiskt att vi låter bli att tjäna betydande summor och med det mister en hel del jobb för att många turistobjekt stänger dörrarna när européerna har sin intensivaste turistsäsong. Då skolterminen inleds försvinner sommarjobbarna, som har en viktig roll för småföretagarna i turismbranschen. Två veckor senare skolstart skulle förlänga den korta sommarsäsongen, då en huvuddel av intäkterna strömmar in.
Ett alternativ till senare skolstart är enligt näringsministern att variera tidpunkten för den, på samma sätt som sportlovet infaller under olika veckor i olika delar av landet.

Att sommarjobbarna har en viktig roll visar den undersökning som Finlands företagare gjorde bland sina medlemmar i juni. En tredjedel av de små och medelstora företagen anställde sommarvikarier, i medeltal tre personer per företag. Antalet sommarjobbare per arbetsgivare har stigit så att man uppskattar att cirka 80 000 sommarjobbare sysselsattes i år. Den vanligaste anställningstiden var två månader.
Inte oväntat är det restaurang- och inkvarteringsbranschen som har det största behovet av sommarjobbare. Hela 65 procent av företagen i den nischen behöver personalförstärkning och vissa yrkeskategorier är särskilt efterfrågade. Studerande på kock- och servitörlinjerna har lätt att få sommarjobb och utöka sina färdigheter i praktiskt arbete.

Onekligen ligger det en stor potential i en förlängning av turistsäsongen – en tillväxtmöjlighet som är värd att utforska och utveckla. När verkstadsindustrin krymper är det värt att minnas turistnäringen med en expansion på 21 procent 2007–2012 sysselsätter cirka 185 000 personer. Framtill 2020 väntas 50 000 nya arbetstillfällen uppstå och särskilt i regioner med en ensidig näringsstruktur breddas utbudet på arbetstillfällen.


Den gynnsamma väderleken stöder i år resonemanget kring en längre turistsäsong. Men skolornas terminsindelning styrs ändå av många andra faktorer än ett enskilt näringsfångs behov av tillfällig arbetskraft.