VNS fortsätter att krympa

Antalet vårdplatser inom vuxenpsykiatrin vid VNS har minskat från 115 år 2010 till 14 i år.

Antalet anställda har samtidigt minskat från 213 till 143. Och i den nya dimensioneringsplanen för sjukvårdsområdet föreslås att bara åtta vårdplatser blir kvar vid den psykiatriska avdelningen i Ekenäs.
Hela området antas behöva 16 platser, men hälften av dem ska centraliseras, kanske till Mariefors sjukhus i Tusby. 
Pendeln tycks svänga när det gäller vårdideologin inom psykiatrin. För inte så länge sedan var modellen att stänga de stora sjukhusen och flytta patienterna närmare deras hemorter. Det innebar bland annat att Esbo tog hand om "sina" patienter som vårdades på Ekåsen, vilket ledde till en bestående volymminskning för Ekåsen.

Men nu gäller det här inte längre, patienter från Västra Nylands sjukvårdsområde ska inte vårdas i Ekenäs, de kan också hamna någon annanstans, längre bort hemifrån.
När den här utvecklingen hotade förlossningsavdelningen stod folk på barrikaderna. Nu, när det handlar om patienter med ett mycket längre vårdbehov än en förlossning, protesterar ingen alls.
Mönstret är hur tydligt som helst: ännu en sektor inom den specialiserade sjukvården flyttas bort från regionen.

Ett annat mönster gör sig också gällande. Minskningar inom VNS kompenseras i första hand i Lojo.
Raseborg har en företrädare i styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Vänsterförbundets Harry Yltävä. Han har gjort klart att om inte vårdplatsantalet kan bevaras i Ekenäs så föredrar han att vuxenpsykiatrin i Ekenäs reduceras till ett par akutplatser medan resten av vården finns i Lojo.
Lösningen kan te sig ekonomiskt motiverad. Men ändå kunde man vänta sig att Raseborgs representant i HNS:s styrelse inte signalerar att han vill se en ännu större minskning av den specialiserade sjukvården i Västnyland. 
Konsekvensen blir sannolikt det som Karl von Smitten, ordförande för grundtrygghetsnämnden i Raseborg befarar: att vården nog blir utmärkt i Lojo, men ingalunda sker på svenska.

Lojo fick grönt ljus i HNS:s styrelse för att i snabb ordning fortsätta att planera ett nybygge för psykiatrin vid Lojo sjukhus. Planerna ska vara klara att tas till beslut när HNS gör upp sina investeringsplaner i höst.
Lojo har länge haft behov att bygga nytt för psykiatrin i stället för det utdömda Fagernäs sjukhus. Men inte ens så länge HNS ännu ägde Ekåsen var det något alternativ att samarbeta med VNS och flytta en del av psykiatrin från Lojo till Ekenäs. 
"Samarbetet" mellan de båda sjukvårdsområdena är konsekvent enkelriktat. 

Det finns många öppna frågor när det gäller den specialiserade sjukvårdens framtid, i regionen och i hela landet. Är det ändamålsenligt för HNS att gå vidare med sina strukturplaner innan man vet vilka konsekvenser social- och hälsovårdsreformen för med sig? Men HNS är förstås utsatt för samma budgettryck som alla andra aktörer inom den offentliga sektorn.
För Raseborgs del tillkommer ytterligare ett element som komplicerar bilden.
Våren 2012 undertecknade Raseborg och HNS ett intentionsavtal som handlar om tiotusen kvadratmeter nybygge för 34 miljoner euro vid Västra Nylands sjukhus. Ett år senare sade HNS:s vd Aki Lindén att det kanske räcker med femtusen kvadratmeter.
Hur går det nu med det planerade vårdcampuset? Till helheten hör att HNS sålde Ekåsenområdet till Raseborg, som för sin del lovade att bygga till vid VNS så att psykiatrin kunde hyras in där.
Vad blir det kvar av de planerna om psykiatrin försvinner helt och hållet? Utan HNS som hyresgäst ramlar bottnen ur finansieringen.

Den här månaden ska behovsbilden för nybygget klarna, enligt stadsdirektör Mårten Johansson.
Ett utbyggt vårdcampus enligt de ursprungliga planerna kunde stärka Raseborgs ställning när de framtida hälso- och sjukvårdsstrukturerna läggs på plats. Men den ambitionen är knappast aktuell längre.