Regeringen tappar mark

Sommaren har hittills varit politiskt händelsefattig. Det är i och för sig inget ovanligt, speciellt juli är politisk lågsäsong. Då resultatet från en ny opinionsmätning offentliggörs i början av augusti är inga stora förändringar att vänta. Den visar närmast en fortsättning på tidigare trender.
Så skedde också i den partimätning som Yle i torsdags redogjorde för.
Centern går framåt, medan Socialdemokraterna fortsätter sin kräftgång. Samlingspartiet har gått om Sannfinländarna från den föregående mätningen, men skillnaderna är för små för att kunna ses som säkra.
Det är i alla fall otvetydigt att Centern är populärast. Partiet har redan dragit upp en lucka på fyra procentenheter till tvåan Samlingspartiet.
För de mindre partierna kan man konstatera att De gröna har gått bakåt med ungefär en procentenhet, medan Päivi Räsänens uttalanden för några veckor sedan – som väntat – varken haft någon positiv eller negativ inverkan på KD.

Det blir mycket tufft för statsminister Jyrki Katainen att styra regeringsskutan vidare då den politiska hösten på allvar kommer i gång med budgetförhandlingarna i slutet av månaden. Dels har det egna partiet nu definitivt tappat tätplatsen som man innehade i många år, dels är det andra stora regeringspartiet SDP i stark motvind.
Situationen för statsministern blir inte heller lättare av att spekulationerna kring hans egen framtid fortsätter. Han skulle själv kunna klippa av dem, men det gör han inte. I går efter att ha återvänt från en månadslång semester sade han visserligen att han "en gång för alla inte är på väg bort" men tillade att han "i vår tar ställning till sina egna framtidsplaner".
Det som han lät bli att säga var att han vill fortsätta som partiordförande och statsminister efter Samlingspartiets kongress om tio månader. Så länge han inte säger det får han finna sig i att spekulationerna fortsätter. Kanske till och med livligare än tidigare eftersom han uttryckligen inte säger det.
Osäkerheten om Katainens framtid gör den redan från tidigare darriga regeringen ännu svagare. Det gynnar knappast heller regeringspartierna.

Det mullrar redan i SDP:s led och det är väl inte så märkligt då väljarstödet nu är lägre än någonsin. Centern ansågs ha gjort ett katastrofalt dåligt riksdagsval 2011 – nu ligger SDP på samma siffror som C i valet.
SDP:s unga vice ordförande Eero Vainio har fått ett jättelyft och synts stort både i Helsingin Sanomat och tv under den gångna veckan. Han har framfört obeslöjad kritik mot partiet och bland annat krävt att SDP tydligare för fram sina egna mål och slutar ge enbart positiva uttalanden om regeringens göranden då det inte har täckning. Partiet har inte varit tillräckligt socialdemokratiskt och väljarna ser enligt Vainio en skillnad mellan SDP:s värden och förd politik.
Päivi Lipponen, ordförande för riksdagens framtidsutskott, efterlyser ledarskap och visioner för hur de stora ekonomiska utmaningarna ska lösas. "Regeringen har två tre månader tid för tydliga lösningar. Resultatet i nästa riksdagsval kan inte läsas i opinionsmätningarna, men de förvandlas till valresultat om hösten inte utnyttjas rätt", skrev Lipponen i en kolumn i partiorganet Demokraatti nyligen.
Partiordförande, finansminister Jutta Urpilainen har inte gjort mycket väsen av sig under sommaren. Hennes ministerrotation i maj skulle vara en rytmväxling för partiet, men den har inte märkts. Rytmväxlingen skulle också inbegripa ett bättre samarbete med facket. Där ska man upp till bevis i höst då arbetsmarknadsförhandlingarna ska avgöras.

Centerns uppgång är remarkabel. På två år har opinionssiffrorna stigit från bottennoteringen 12,6 procent med tio procentenheter. Om Sannfinländarna åstadkom en "jytky" i riksdagsvalet har Centern under Juha Sipiläs ledning stått för någonting liknande efter valet.
Eller är det egentligen Centern och framförallt Sipilä som har gjort något?
Känslan av att han och hans parti egentligen inte har gjort någonting nämnvärt är stark. Man har bara inkasserat regeringens motgångar, svårigheter, tafatthet och inre stridigheter i form av ökat väljarstöd.
Centerns nuvarande siffror och position ska inte förringas, men Sipilä tvingas ännu upp till bevis innan de stora vinsterna konkret kan utkvitteras.