Potatisgröt och våfflor

Den lokala kulturen har ett eget sommaransikte, när många nya offentliga rum skapas för människor att umgås i. De här träffpunkterna har en mycket större betydelse än man vid en första anblick kan ana. Det är inte bara nygräddade våfflor, potatisgröt och lokala sångförmågor som ger innehållet. Mötet mellan människor ger djupet. Den lokala identiteten stärks.

Många av Västnylands större byar och nästan alla tätorter firar sommartid sina egna dagar. Med de sedan länge arrangerade exempelvis Hangödagarna, Ingådagen och Sjundeådagen som förebilder har mindre samhällen tagit fasta på idén att ställa till med program och bjuda in ortsbor och besökare att trivas tillsammans.
Lappviksdagen i början av juni inledde raden av dagar som sedan fortsatte med Svartådag, Bromarfnatt, Barösundsdag och Skåldödag. Efter Skäridagen på Sandäs udd står Tenaladagen i turen sista lördagen i juli. Augusti inleds med Degerbydag och Snappertunadag och sommarsäsongen avslutas med Forneldarnas natt, som lokala föreningar runtom i västra Nyland arrangerar den sista lördagskvällen i augusti.
Förutom de här tillställningarna finns det en lång rad kulturella begivenheter som ordnas av frivilliga krafter, litterära träffar, musikkvällar och dansuppvisningar.

Gemensamt för de här ortsdagarna är att traktens föreningar och företagare men också hembygdsaktivister och hantverkare ställer upp med aktiviteter och försäljning. Brandkåren visar upp sin brandbil och bjuder barnen på en åktur, marthorna har lotteri, ungdomsföreningen grillar korv och lokala förmågor sjunger och spelar. För det mesta förekommer torgförsäljning, där hantverksprodukter, närproducerade livsmedel och loppisvaror bjuds ut.
Är det här verkligen kultur, kan man undra, eller är sommarjippot bara ett utstuderat sätt att locka till köpenskap under bar himmel?
För ortens föreningar ger aktiviteten ett betydande tillskott i kassan, ett belopp som har stor betydelse för verksamheten resten av året. De löpande utgifterna för många föreningshus täcks till stora delar av våffel- och korvförsäljning på sommardagar. Den synlighet som det ger att ställa upp ett stånd eller bidra med en programpunkt på en offentlig tillställning är också viktig. Det väcker intresse för verksamheten och gör det lättare att värva nya medlemmar. Att visa upp sig ger också belöning i form av ökad motivation och förstärkt känsla av meningsfullhet.

Varje ort har en egen lokal identitet med sina egna särdrag. Det omkringliggande landskapet präglar stället, oberoende om det är en bruksmiljö med röda tegelbyggnader eller en skärgårdshamn med utsikt över fjärden. Människan skapar sig en tillhörighet till närmiljön och knyter band till omgivningen. En viss lummig skogsdunge förknippas med lugn och frid, den slingrande vägen mellan åkrar och ängar ger upplevelser åt vandraren.
Invånarnas personliga hållning till sin boningsort bidrar till att skapa ortens lokala identitet, samtidigt som människorna själva får en identitet som till exempel Billnäsbor eller Snappertunabor. Den sinnebild som omgivningen har av en ort och dess invånare, till exempel Fiskars och Fiskarsbo, styr våra uppfattningar och vårt beteende. Förfallna byggnader, vanvårdade miljöer och oartigt bemötande ger andra signaler än prydliga stugrader, trivsamma parker och vänliga människor. Ställen man trivs på är lätta att återvända till.

Att invånare, som trivs på sin boplats, tar ett större ansvar för sin omgivning är tydligt i vår landsända. Prydliga trädgårdar, välskötta boningshus och bondgårdar som har gått i arv från generation till generation vittnar om det. Engagemanget gäller inte bara den fysiska miljön – att skapa trivsel, samhörighet och värna om gamla traditioner hör till bilden.
Det är just i det här avseendet som ortsdagarna har profilerat sig. De skapar miljöer och gemensamma rum, där det är lätt att stråla samman och umgås. På det här sättet möter landsbygdens och städernas invånare varandra och får en liten inblick i varandras livsbetingelser. Svenskt möter finskt tillika som andra språk kan uppfattas i vimlet.
Så fast det finns en uppsjö av ortsdagar, så är det inte en för mycket. Alla har en lika angelägen roll som sommarens viktiga sällskapsrum.