Lång sommarsemester?

Den vanligaste frågan på arbetsplatserna just nu "hur gick semestern?" brukar få svaret "bra".  Man utbyter några repliker om sommarvädret och berättar kanske någonting om semesterresor och släktbesök. När man har pratat sig igenom de viktigaste semesterhändelserna följer en enkel återgång till dagordningen och de dagliga jobbrutinerna börjar igen rulla på.
Uppfattningen att sommarsemestern ska vara lång och oavbruten reglerar arbetslivet och uppgörandet av semesterlistor på arbetsplatserna följer komplicerade regler. Roterande system, där semestern infaller enligt ett visst mönster, förekommer för att garantera att arbetstagarna behandlas lika i det långa loppet. Den som i år har semester i juni, kan räkna med ledigt i juli nästa år – det är principen.

Vårt förhållande till sommarsemestern är ofta alltför uppskruvat. Förväntningarna är stora och alla vill utnyttja den lediga tiden maximalt. Många ställer upp mål för semestern, ogjorda arbeten blir projekt som måste genomföras nu. Förväntningarna på ett lyckligt familjeliv med tid att umgås och göra trevliga saker tillsammans är stora. Det är lätt hänt att långväga släktingar som stannar som nattgäster eller svettiga bilresor med gnälliga barn i baksätet inte känns enbart som nöje och avkoppling. Den efterlängtade ledigheten fylls med plikter i stället för att vara en tid av sorglös frihet.

Inom forskarkretsar säger man att det är dags att ompröva relationen till semestern. Det är inte klokt att slita hela året och sätta allt hopp till några lyckliga lediga veckor med dröminnehåll.
Jessica de Bloom, en tysk forskare verksam vid Tammerfors universitet, har undersökt semesterfenomenet närmare. De slutsatser hon kom fram till var överraskande.

Den vanliga uppfattningen att ju längre semestern varar, desto större är de goda effekterna, visade sig inte hålla streck. Nej, oavsett om ledigheten är kortare eller längre, så avtar de faktorer som främjar individens hälsa och välbefinnande under den första arbetsveckan efter semestern. Med andra ord är det förnuftigare att ta ut semester i flera kortare omgångar under året, så ökar de positiva verkningarna.
Ändå understryker de Bloom vikten av att ha semester och framför allt själv bestämma om innehållet i den. Att göra sådant som man njuter av och som ger en välbehag ökar de hälsofrämjande effekterna. Enligt en amerikansk undersökning insjuknade sådana personer som inte hade haft semester på nio år oftare än andra och det förekom till och med förtida dödsfall i den gruppen.

Att koppla av och inte ägna jobbet en tanke är otänkbart för en stor del av oss. Vissa är så arbetsorienterade att de följer med sin jobb-epost regelbundet under semestern. Enligt en färsk gallup, som gjordes av TNS Gallup på uppdrag av Helsingin Sanomat, läser en sjättedel av alla förvärvsarbetande sina jobbmejl dagligen. Litet under hälften öppnar inboxen några gånger under ledigheten. Att privatföretagarna är flitigast och läser eposten dagligen är inte lika förvånande – det egna företaget kan inte helt och hållet överlämnas i andra händer.
Varför räcker det inte till att semestersvararen meddelar att den anställda har semester och återvänder till jobbet en viss dag?
Om anställningen är på viss tid eller känns osäker är det lätt att bjuda till litet extra för att förbättra chanserna att få hålla jobbet. De som har en ledande ställning känner ofta ett större ansvar för det som görs på jobbet och vill därför hålla sig á jour med allt som händer.

Men största orsaken till att ständigt vara uppkopplad är förmodligen att det har blivit ett förhållningssätt och en livsstil. Också under semestern behövs internet för att till exempel boka biljetter eller fördriva tiden med datorspel. Steget till att också följa med det som händer på jobbet via hemsidor, facebook-uppdateringar och mejltrafik är synnerligen kort. Någon kanske tänker att det underlättar den personliga uppdateringen när semestern är slut.
Att glömma arbetsrutinerna och tänka på annat är enligt forskarna det bästa vi kan göra för att maximera semesterns välgörande inverkan i synnerhet på den mentala hälsan. Rådet att stänga av jobbtelefonen och strunta i internet för ett tag är värt att hörsammas.