Informationsfars

Det var fredagen den 5 juli som VN:s redaktion fick vetskap om att en läkare vid hälsocentralen i Ekenäs hade varit berusad och att arbetsförhållandet inte längre var i kraft.
Detta berättade VN om i en notis följande dag. Chefsläkaren för hälsovårdstjänster Anne Pietinalho vägrade ge någon som helst kommentar. Under följande vecka försökte såväl VN som andra medier förgäves få mera information om fallet. Pietinalho fortsatte att tiga och inte heller förvaltningsöverläkare Aulikki Ahlgren-Rimpiläinen ville ge någon upplysning om vad som hade hänt.
Samtidigt väcktes bland Ekenäsborna många frågor. Bland andra fullmäktigeledamot Ralf Friberg undrade på insändarplats om det var en inhyrd eller fast anställd läkare, hur många patienter den fulla läkaren hann ta emot och hurdan behandling de fick?
Inte heller dessa frågor fick något svar – oberoende av vem som ställde dem.

Den här historien är ett skolexempel på hur fel det kan bli då man sätter locket på en historia som är av stort allmänt intresse och borde behandlas så öppet som möjligt. Locket håller inte tätt, det kommer ut fragment som eventuellt ger fel indikationer och vanställer bilden av innehållet – sanningen.
Misstankar väcks och rykten börjar spridas då ledande tjänstemän (eller politiker) vägrar kommentera och svara på de frågor inte bara journalister utan även den vanliga invånaren ställer.
Det är förstås ett knepigt fall då tjänstemännen och cheferna måste iaktta de stränga sekretessregler som gäller den här typen av frågor. Men med facit (den som i det här skedet finns att tillgå) på hand så var försiktigheten överdriven.
Det fanns svar som hade kunnat ges genast, utan risk för att bryta mot sekretessbestämmelser.

Först då stadskamrer Thomas Karlsson – i egenskap av t.f stadsdirektör – lite började lätta på förlåten, trädde den bild fram som genast borde ha presenterats. Den skulle Pietinalho eller Ahlgren-Rimpiläinen genast vid första kontakten från VN:s sida – för en och en halv vecka sedan kunnat ha avslöja utan att bryta mot några sekretessregler, utan att försätta den berusade läkaren i en situation han inte skulle ha förtjänat.
Varför bekräftade man inte genast att det var fråga om en fast anställd läkare, i stället för att först en vecka senare meddela att det inte finns några hyrläkare på Ekenäs hvc?
Varför avslöjade man inte genast att läkaren avgick på eget initiativ, i stället för att hålla inne med det och väcka misstankar om att läkaren hade avskedats?

Om en person efter att ha uppträtt berusad på arbetsplatsen avgår på eget initiativ finns det inget att tillägga om själva avgången, men fortsättningsvis återstår frågor för patienter som eventuellt fick vård av den berusade läkaren.
Många frågar sig givetvis också om det redan tidigare var känt att läkaren hade alkoholproblem och om denna eventuellt tidigare har skött patienter alkoholpåverkad, blivit varnad och hänvisad till vård.
Det vet vi ingenting om.

Alkoholism är en sjukdom och den drabbar människor oberoende av yrke. Ifall en person som ansvarar för andra människors hälsa och liv uppträder berusad i tjänst är situationen emellertid allvarligare än i många andra fall.
Stadens ledning måste förstå att människor blir upprörda och oroliga då det igen kommer fram att en läkare på stadens hvc inte har haft full arbetsförmåga eller kompetens och eventuellt inte besuttit det omdöme och den skärpa som krävs.
Alla har bluffläkaren på Karis hvc i färskt minne och det är inte heller länge sedan det kom fram att en läkare på samma hälsocentral bett en patient själv på läkarens dator beställa labbprov som läkaren inte riktigt kände till.

Att staden på sin webbsida talar om missförstånd kring informationen är en sanning med modifikation. Ingen information alls gavs, det fanns inga missförstånd kring informationen.
Ingen påstår att ledningen på hvc och inom staden har agerat fel i hanterandet av den berusade läkaren, men i informationen till allmänheten borde en kompromiss mellan öppenhet och de sekretesskrav som finns ha hittats.
"No comments" är ibland lätt men inte alltid rätt att använda sig av i knepiga situationer.