Oroväckande trend

I torsdags slog polisen till mot Bandidos högkvarter i Virkby i Lojo. I den husrannsakan som gjordes i motorcykelgängets lokal greps en av klubbens medlemmar som misstänkt för att ha kopplingar till ett fall av grov misshandel.
Samtidigt hittades två vapen som förmodligen är olagliga.

Bandidos hör tillsammans med bland annat Hells Angels till de beryktade klubbar som ofta kopplas samman med någon form av ljusskygg verksamhet. Gängen eller näten de är en del av kan inte på basis av enskilda händelser betecknas som brottsliga, men förvånansvärt ofta tycks det förekomma någon form av lagbrott i de fall då deras medlemmar lyckas skapa rubriker.

Den omfattande knarkhanteringen med västnyländska tentakler som nystades upp i fjol och som den stora cannabisodlingen i Täktom i Hangö utgjorde en del av visade sig vara administrerad av Hells Angels.
I en liknande härva med flera förgreningar i regionen som utreddes år 2007 och som likaså omfattade både vapen och stora mängder narkotika ledde trådarna i sin tur till Bandidos.
Ett halvt dussin polisenheter deltog i torsdagens räd i Virkby. Det berättar något om hur myndigheterna ser på de här gängen, som kallar sig motorcykelklubbar.
Av allt att döma rör sig i varje fall en del av dem på fel sida av lagens gränser.

I sitt söndagsnummer berättade tidningen Keskisuomalainen att den organiserade brottsligheten fortsätter att breda ut sig i landet.
Liknande uppgifter har rapporterats under de senaste åren, och polisen räknar med att det i dag finns närmare 85 kriminella ligor med sammanlagt 1 500 medlemmar. Utvecklingen har varit skrämmande kraftig under de senaste tio åren.

Ungefär hälften av de kriminella grupperna uppskattas höra till kretsar som betecknar sig som mc-klubbar.
Kopplingen är både förvirrande och beklaglig. Dels kan det för en lekman vara svårt att förstå att gäng som inte sällan förknippas med någon form av brottslig verksamhet tillåts existera med egna lokaler och gemensamma emblem, dels borde kriminella personer inte få svärta ner mc-verksamheten som sådan. Det gäller att skilja agnarna från vetet.

Den organiserade brottsligheten måste tas på största allvar, oberoende av vilka yttre former den tar.
Det handlar om en utstuderad och ofta välplanerad verksamhet, där samhällets svagheter utnyttjas fullt ut. Stora pengar står på spel, och de inblandade kan vara kraftigt bundna av en inre disciplin som inte tillåter någon form av yttre inblandning. Inget står över de egna reglerna, allra minst de allmänna lagarna.
Skrämsel och våldshandlingar, till exempel i samband med att företag krävs på så kallade skyddspengar, förekommer i samhällen där kriminaliteten har ett starkare fotfäste än den har hos oss. Hur nära är vi den verkligheten?

Yrkesbrottsligheten stannar inte upp vid någon given gräns, utan breder obarmhärtigt ut sig tills resten av samhället sätter stopp.
Därför gäller det att reagera på alla signaler om en negativ utveckling, till exempel sådana som tyder på att skrämselkulturen blir vanligare.
Samtidigt måste lagens långa arm ha tillräckligt starka muskler för att kunna sätta hårt mot hårt.

I fråga om polisens resurser är signalerna dessvärre oklara. I våras stod det klart att anslagen ökar under de närmaste åren och att nästan 200 nya poliser kan anställas redan i år. Målet är att säkra verksamheten genom att se till att antalet konstaplar inte minskar. Det är en god målsättning.
Samtidigt ska polisen slimma sin organisation. Administrationen och fastighetskostnaderna ska minska vilket ter sig som ett vettigt drag, men samtidigt ligger rörliga polisen och flera poliskanslier i vågskålen.
Kansliet i Karis har varit stängt sedan den 1 april och det är inte alls givet att det öppnar igen, vilket VN kunde berätta i går. Också Hangökansliet går på sparlåga tills vidare.

Trenden är på väg åt fel håll, konstaterar överkommissarie Mats Lagerstam i VN. Han har en lång erfarenhet att falla tillbaka på och han betackar sig för en situation då polisen allt mer fjärmas från närsamhället.

Lokalkännedom och kontakt med invånarna är viktiga inslag också i kampen mot den tyngsta brottsligheten. Vita fläckar på poliskartan gynnar organiserad kriminalitet.