Orimliga följder

Visst valde de tre medlemmarna i den feministiska punkgruppen Pussy Riot en smaklös och olämplig metod för att framföra sin protest mot dåvarande presidentkandidaten Vladimir Putin.

I slutet av februari gjorde kvinnorna en performans i Kristus Frälsarens katedral i Moskva, de rusade fram till altaret och framförde en sång med innebörden "Guds moder, kasta ut Putin." Performansen innehöll också kritik mot den ryska kyrkan, och framför allt mot ärkebiskop Kirill.
Uppträdet, i en av de största helgedomarna i Ryssland, sårade naturligtvis de religiösa känslorna. Men punkens natur är att undvika allt som verkar vattenkammat, provokationer och utmaningar hör till konceptet.
Och provokationen fungerade, den visar på ett åskådligt sätt hur illa det står till med de demokratiska fri- och rättigheterna i Vladimir Putins Ryssland.

Men priset är orimligt högt för de tre kvinnorna. De har suttit häktade sedan mars, häktningstiden förlängdes nyligen till januari nästa år. Deras familjer, två av dem har små barn, har inte fått träffa dem, och om de döms vid rättegången som inleddes i början av veckan kan straffet bli upp till sju års fängelse. Åtalet gäller bland annat huliganism, uppvigling, hat mot kristen tro, bristande respekt för statens andliga grundvalar och "vanhelgande dansrörelser." En av målsägarna är en kyrkovaktmästare som drabbades av psykiskt lidande, vaktmästarens advokat säger att Pussy Riots performans var värre än terrordådet mot World Trade Center.
I en rättsstat skulle kvinnorna på sin höjd dömas till böter för någon form av förargelseväckande beteende. De övriga åtalspunkterna gäller sådant som faller under kategorin åsikts- och yttrandefrihet.

I samband med det ryska presidentvalet ordnades regimkritiska demonstrationer som var de största sedan 1990-talet. Efter valet har en rad lagar som försvårar all organiserad opposition införts eller skärpts.
I en av de viktigaste lagarna döper man om alla organisationer som får finansiering från utländska källor till "utländska agenter". Det är i linje med den officiella ryska inställningen att både protesterna i Ryssland och samhällsomvälvningar i andra delar av världen, som den arabiska våren eller nu senast upproret i Syrien, är ett resultat av utländsk inblandning. Organisationer som stämplas som "utländska agenter" måste med jämna mellanrum lämna in ytterst noggranna redogörelser för sin ekonomi, ett litet fel kan leda till att de förbjuds.
En lag om folksamlingar har skärpts så att man inte ens behöver vara närvarande vid ett förbjudet massmöte för att kunna dömas, det räcker med att man sprider information om att en folksamling planeras.

Lagen om förtal används ofta för att tysta aktivister eller journalister som till exempel rapporterar om korruption och maktmissbruk. En ny lag tvingar alla ryska internetoperatörer att installera programvara som gör det möjlig att stoppa tillgången till vissa nätsidor. Lagen framställs som ett led i kampen mot barnpornografi, men den kan användas för att blockera vilka sidor som helst.
I duman behandlas ett förslag till nytt reglemente som gör det möjligt att utesluta parlamentsledamöter som gör "olämpliga" uttalande i massmedier, skriver den svenske journalisten (på Sydsvenskan) och bloggaren Kalle Kniivilä.
Ryssland har ingen statskyrka, men den ortodoxa kyrkans inflytande är stort. Bland annat sade kulturminister Vladimir Medin­skij att kulturministeriet och kyrkan gemensamt ska försvara fosterlandet mot utländska agenter som "sprider moraliskt förfall".

Pussy Riots försvarsadvokater säger att anklagelserna mot de tre kvinnorna saknar juridisk relevans, att de är absurda, påhittade och uttryck för en politisk beställning.
Rättegången blir en prövosten för domstolsväsendets oberoende, om performansen verkligen resulterar i ett orimligt strängt straff visar rätten att det viktigaste inte är att skipa rättvisa utan att skrämma de oppositionella krafterna till tystnad.
Men det är bara en regim som tvivlar på sin egen legitimitet som måste reagera på en så obetydlig protest med så här kraftiga metoder.