Ingen fusion - ännu

Novia fortsätter som en skild yrkeshögskola i nuvarande form. I ett pressmeddelande som kablades ut inför midsommar framgick att de förhandlingar som har förts om en eventuell fusion mellan Novia och Arcada i Helsingfors har strandat.
Ända sedan förhandlingarna om förutsättningar för en samordning av verksamheten i de två yrkeshögskolorna kom i gång i höstas har det förekommit en massa rykten om vad de resulterar i. Eftersom väldigt lite har sipprat ut från förhandlingarna har misstänksamheten varit stor på lokalt håll. Rykten om nedläggning av vissa enheter, rykten om var rektorn ska placeras och rykten om hur ägarstrukturen i en fusionerad yrkeshögskola skulle se ut har florerat.
I och med att förhandlarna hela tiden har varit så förtegna, med hänvisning till aktiebolagslagen, vet vi inte heller vad en fusion sist och slutligen stupade på. Vi vet inte heller om en fusion är helt otänkbar eller om man nu egentligen bara tar time out.

Det finns flera orsaker till att ägarna bakom Novia och Arcada satte sig ner för att diskutera en gemensam framtid. Den gemensamma nämnaren är i alla fall ekonomin.  Årskullarna minskar samtidigt som staten drar åt penningkranen.
I regeringsprogrammet ingår en specifik uppmaning om att strukturerna inom den svenska yrkeshögskoleverksamheten bör ses över. Samtidigt kommer anslagen för yrkeshögskoleväsendet att skäras ned med totalt 50 miljoner euro och 2 200  nybörjarplatser ska bort inom några år.
De här siffrorna, nedskärningskraven och de ekonomiskt kärva utsikterna kvarstår också efter att fusionsförhandlingarna har strandat.

Novia och Arcada säger i ett gemensamt uttalande att målsättningarna på lång sikt är att trygga förutsättningarna för en högskoleverksamhet med internationell konkurrenskraft och regional relevans som samtidigt värnar om landets tvåspråkighet. Det innebär att lösningar för att samordna verksamheten också i fortsättningen är aktuella även om en regelrätt fusion åtminstone för tillfället inte är den primära lösningen.
Arcadas styrelseordförande Arne Wessberg säger att en fusion nu föll på olikheter i högskolornas nuvarande ägarstrukturer och profiler.
Under förhandlingarnas gång visade det sig för svårt att fusionera en skola som enbart har verksamhet i huvudstadsregionen och en enda ägare med en skola som har verksamhet på fyra olika orter långt från varandra och med tre olika ägare.

Ägarförhållandet i den modell för en fusionerad yrkeshögskola som man tänkte sig skulle inte beakta att Novia de facto är hälften större än Arcada. Då förhandlarna dessutom först tänkte sig att sidsteppa Novias regionala minoritetsägare och den nya skolan uteslutande skulle ägas av Stiftelsen Arcada och Novias huvudägare Åbo Akademi väckte det protester – i huvudsak i Österbotten. Inte heller det nya budet om att Utbildningsstiftelsen Sydväst och Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skulle få 6,25 procent var accepterades i Österbotten. Det är hälften mindre än vad minoritetsägarna äger i dagens Novia.
Detta resulterade förra veckan i ett brett upprop där österbottniska ledande förtroendevalda, kommunala tjänstemän och företagsledare motsatte sig planerna på en fusion.
Raseborg har valt att ekonomiskt backa upp Novia, vilket har noterats på ägarhåll. Men i övrigt har man i Västnyland tyst följt med förhandlingarna och kan nu tacka österbottningarna för att det inte blev en fusion med mycket litet eller inget västnyländskt inflytande.
Uppropet blev knappast helt avgörande, men bidrog sannolikt till att fusionsförslaget föll.

Novia är en medelstor yrkeshögskola med hyfsad ekonomi och klarar sig tillsvidare utan en fusion. Arcada har en svårare sits. För att rädda svensk yrkeshögskoleundervisning i nuvarande omfattning kan det hända att en stor fusion i alla fall krävs. Det är ett bättre alternativ än om man i Österbotten blåser nytt liv i en yrkeshögskolesamgång över språkgränserna i Vasa och tvingar fram andra, sämre lösningar för enheterna i Raseborg och Åbo.
För att en fusion ska bli verklighet kan axeln Åbo-Helsingfors inte vända Österbotten och Västnyland ryggen. Också alternativet med ett utvidgat och nära samarbete mellan Arcada och Novia måste ske med den utgångspunkten.
Kan det vara lärdomen från den fusionsrond som gick i stöpet, att yrkeshögskolornas uppgift är att stödja den regionala utvecklingen och utbilda för regionala arbets- och näringslivets behov?