Mehiläinen ingen bisak

– Det som vi ska ha är patientsäkerhet! Den är A och O, oberoende av vem som producerar vården.

Det konstaterade stadsstyrelsens ordförande i Raseborg, Ulf Heimberg (SDP), i efterdyningarna av att bluffläkaren Mika Jokinen hade avslöjats. Han hade skött över 500 raseborgare som anställd av Carema på hälsocentralen i Karis.

Veterligen har ingen falsk läkare därefter jobbat på Carema – numera under namnet Mehiläinen – men att patientsäkerheten skulle ha varit bra finns det många skäl att tvivla på.

Vården lyfts alltid högt eller till och med högst då finländare tillfrågas om vilka frågor som är de viktigaste. Det är bland annat för att få god, snabb och pålitlig vård som vi är beredda att acceptera höga skatter.

I det finländska välfärdssamhället har vi vant oss vid att vården ska vara förstklassig och läkarna kunniga och förtroendeingivande – oberoende av vem som producerar vården, för att citera Heimberg.

I Raseborg har vi igen blivit uppmärksammade på att den vård som Mehiläinen levererar vid Karis hälsocentral inte håller måttet.

Tidigare har det gällt – utöver bluffläkaren – för få läkare och tandläkare, bristande språkkunskaper bland läkarna och som en följd därav även obegripliga recept. Det senaste är en läkare som på grund av bristande medicinsk kunskap har låtit en patients mamma avgöra vilka prover som ska tas.

VN kunde i tisdagens (och onsdagens) tidning berätta något helt osannolikt som Helena Sundström-Aliranta fick uppleva då hon besökte Karis hvc med sin dotter.

Väntan på besöket hade redan varat i två veckor eftersom hon ville ha en läkare som har svenska eller finska som modersmål. Redan väntan förefaller konstig med tanke på de försäkringar om språkkunniga läkare som Mehiläinen tidigare har gett Raseborg.

Mamman och dottern möttes – trots två veckors väntan – av en estnisk läkare. Utöver bristande språkkunskaper kunde läkaren inte heller avgöra vilka laboratorieprover som borde beställas. Då mamman var specialsjukskötare placerade läkaren henne framför datorn, lät henne gå in i patientregistret och välja vilka prover som behövdes.
Det är igen dags för ett krismöte mellan staden och Mehiläinen.

Det är bara några veckor sedan grundtrygghetsnämnden beslöt att fortsätta sitt samarbete med Mehiläinen. Nämnden var då nöjd med de förbättringar som hade vidtagits efter en skriftlig uppmaning i februari.
Huruvida ett nytt möte ger något resultat är vanskligt att förutspå. Dessutom kan ytterligare ett möte bli aktuellt redan kring midsommar då flertalet av Mehiläinen avtal med hvc-läkarna går ut. Får man nya läkare till Karis och får man framför allt läkare som uppfyller kraven på kompetens och språkkunskap?

Stadsstyrelsens omröstning härom dagen om beställar och utförar-modellen har väckt häftiga reaktioner på politikerhåll. Det är inte överraskande att förvaltningsmodellen engagerar, men i stället för att nu fokusera på den borde de vårdansvariga tjänstemännen och politikerna koncentrera sig på hur vården i Karis hvc en gång för alla kunde fås att leva upp till de krav som avtalet med Mehiläinen och allmän vårdnivå i Finland förutsätter.

Just nu förefaller det helt otänkbart att den option på en två års förlängning som finns inskrivet i avtalet med Mehiläinen skulle utnyttjas då det nuvarande avtalet går ut 2013. Förtroendet för leverantören har fått sig törn efter törn.
När är det dags att Raseborg på allvar överväger att bryta avtalet? Invånarna i Raseborg måste kunna lita på den vård de betalar för. Det kan de inte nu, åtminstone inte i Karis.

I Raseborg lyser de förtroendevalda med sin frånvaro i den offentliga debatten – också om vården, trots stora förestående frågor. En bedövande tystnad råder endast fem månader före kommunalvalet.

Finns det ingenting värt att debattera? Finns det inga åsikter. Var är visionerna, var är initiativen? Finns det ingen som vill höja sin profil?

Hur ser politikerna på stadens stora byggplaner kring VNS? Finns det endast en syn på om vården ska koncentreras – och hur?

Hur ska vården skötas då avtalet med Mehiläinen och andra privata aktörer går ut i början av mandatperioden för nästa fullmäktige? Och, med anledning av det som vi har fått veta den här veckan, hur långt kan förtroendet för Mehiläinen tänjas ut?

Svar emottages till exempel i detta blad.