Hur kan landet vanskötas så?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Samhälle Arbetsmarknadsparternas löneavtal har, med jämna mellanrum, misslyckats elakartat. De har för sina medlemmar, i jämförelse med våra konkurrentländer, mätt ut alltför stora förmåner i form av lönelyft, semesterförmåner, lönebikostnader, bonusar och dividender. Följden har varit försämrad konkurrenskraft och minskad export. Varje gång har fiaskot lett till ökad arbetslöshet och skuldsättning.
För att rätta till arbetsmarknadsparternas felslag har statsmakten, oberoende av vilket politiskt parti suttit i makten, under de senaste femtio åren ensidigt åtminstone sju gånger infört förhatliga, välsignade (tvångs)lagar, devalveringar. Via dessa har statsmakten fått Finland på fötter igen. Exporten har ökat och mer arbete skapats. Varje gång har alla finska medborgare solidariskt, kortsiktigt, fått en lägre levnadsstandard. Ibland har den omedelbara löneförsämringen varit mer än 20 procent. Dock har dessa devalveringar bidragit till att, under femtio år, höja den finska levnadsstandarden till en av de högsta i världen.
Nu är Finland där igen. Fackförenings- och arbetsgivarorganisationerna har, åter en gång, misslyckats i förhandlingarna. Löneavtalen har under de senaste fem åren bidragit till ökad arbetslöshet, ökad skuldsättning och lägre levnadsstandard.
Men nu är situationen en annan. Vi kan inte devalvera. Men kan riksdagen, för att få i gång landet på nytt, stifta solidariska (tvångs)lagar? Oberoende av arbetsmarknadsparternas klantiga agerande?
Arbetsmarknadsorganisationernas uppgift är att bevaka sina medlemmars intressen. Riksdag och regering är ansvariga för hela Finland och dess befolkning. Även för barnen, de som studerar, de arbetslösa, pensionärerna, de sjuka och de utslagna. Kan regering och riksdag tillåta att landet beroende på några intresseorganisationer försvagas?
För några år sedan undrade vi i Finland över hur Spanien, Portugal, Italien, Island och Grekland kunde vanskötas. Sedan stiftade de (tvångs)lagar. I dag har dessa länder en positiv utveckling! Nu funderar de och resten av Europa; hur kan Finland vanskötas så?
En folkvald riksdag och parlamentariskt tillsatt regering måste väl ta sitt ansvar? Stifta de solidariska lagar som krävs för att få Finland på fötter. I annat fall måste arbetsmarknadsorganisationerna radikalt förändra sitt arbetssätt så att de misstag som lett till de senaste sju devalveringarna inte mer upprepas.
Kortsiktigt lider vi alla. Dock mindre än om vi fortsätter med den av arbetsmarknadsparterna förorsakade nuvarande handlingsförlamningen. Men långsiktigt vinner vi.
Lennart Andersson
Högsåra