Sjukdom beskattas

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Avgifter Många kommuner höjer hälsovårdsavgiften. Svenska Yle uppger att Kyrkslätt höjer den från 16 till 21 euro och väntar att få in 300 000 euro extra. Det är en extra skatt på sjukdom!
I tidningen Östnyland (12.12) berättar en familj med två barn att föräldrarna kan anlita arbetshälsovården varför höjningen av hälsovårdavgiften får inte någon märkbar inverkan på familjens ekonomi! Det är bra att någon klarar sig, men hur är det med ensamförälder med stram ekonomi, pensionärer med låg pension eller med de arbetslösa? Klarar de också av den höjda hälsovårdsavgiften eller låter de bli att söka läkare?
Ser man lite på talen i Kyrkslätt höjs skatten på sjukdom med 30 procent så at kommunen då får totalt 1,3 miljoner euro på denna beskattning av de sjuka! Kommunalskatten i Kyrkslätt 2013 inbringade enligt Statistikcentralen 152 miljoner euro med en skattesats på 19 procent. Om Kyrkslätt nu i stället för den extra skatten på de sjuka hade valt att säga att alla skattebetalare solidariskt skulle betala hälsovårdsavgifterna skulle kommunalskatteprocenten höjas till 19,25, alltså med en kvarts procent. Med en höjning på en kvart procent kunde alla – också de fattiga – gå till läkare utan att fundera på om man nu har råd till detta.
Liknande beräkningar från landets övriga kommuner skulle säkert visa samma sak – en minimal höjning av kommunalskatten skulle ge lika mycket klirr i kommunkassan som hälsovårdsavgiften, men hälsovården skulle betalas solidariskt av alla skattebetalare i kommunen, inte enbart de sjuka. Det är väl det den nordiska välfärdsmodellen går ut på – att välfärden betalas solidariskt, efter förmåga?
En sidovinst med att hälsovårdsavgiften indrivs via kommunalskatten skulle vara besparingen på administration – inga räkningar behöver skrivas ut och ingen övervaka att de blivit betalda.
Hans-Ole Carlsen
Borgå