Arbetslösheten för unga större problem än man tror

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Samhälle Studietiden brukar traditionellt präglas av framtidsplaner och optimism. Hela livet ligger framför en. Men i dagens läge känner många unga i stället en malande oro. Kommer jag att få jobb?

Ungdomsarbetslösheten ligger nämligen på en rekordhög nivå. Enligt Statistikcentralen var antalet unga i åldern 15–24 år i september 2015 totalt 642 000. Av dem var 242 000 sysselsatta och 53 000 arbetslösa. Arbetskraften av unga (sysselsatta och arbetslösa) uppgick således till 295 000 personer. Det relativa arbetslöshetstalet för unga 15–24-åringar, det vill säga andelen arbetslösa av arbetskraften, var i september 17,9 procent.

Trenden för det relativa arbetslöshetstalet bland unga var 22,1 procent. I en jämförelse med andra EU-länder ligger Finlands ungdomsarbetslöshet över EU-snittet. Här bör även påpekas att EU-snittet ligger på en alltför hög nivå, då andra länder har samma problem.

Att ha en tillhörighet och att vara efterfrågad är lika viktigt som fysiska behov. Ett arbete eller en meningsfull sysselsättning innebär inte bara ekonomisk trygghet, det innebär också gemenskap, självbild och delaktighet i samhällslivet. Det är en stor förlust för den enskilde att vara arbetslös och det är även en förlust för samhället som helhet. Ingen skall behöva börja livet som arbetslös.

Därutöver visar gjorda beräkningar tydligt att de kostnader som utslagningen av unga medför är omfattande, det vill säga att ökande kostnader årligen uppstår för enskilda kommuner och för samhället också genom att man inte gör något för att förbättra läget för ungdomar.

Det finns åtgärder stat och kommun kunde överväga att arbeta för vid ungdomssysselsättning. Exempelvis halverad arbetsgivaravgift, särskilda anställningsformer, sänkt moms i vissa branscher för ökad sysselsättningsmöjlighet samt balansen mellan arbetslöshetsbidrag och lön. Liksom Håkan P-H Rönnqvist (HBL 26.9) och Sture-Christian Eklund (HBL 4.10) påpekar är även lönenivån för ungdomar någonting man bör tänka om. Det borde vara möjligt att utgå ifrån en lägre lönenivå. Det skulle innebära att fler av de mindre företagen hade möjlighet att anställa ungdomar.

Ungdomsarbetslösheten hotar bli en ödesfråga för Finland. Finlands svenska ungdomsförbund hoppas att statsmakten tar ärendet på allra största allvar. Vi behöver en debatt i ämnet. Visst finns det ärenden som till synes kan verka mera aktuella, men inget kommer att vara lika viktigt på håll än frågan om den rådande ungdomsarbetslösheten.

Niclas Sandnabba

Ordförande

Tomas Järvinen

Verksamhetsledare

Finlands svenska ungdomsförbund FSU