Befängt resonemang

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Klimatet I HBL och VN (8.12) Framför Patrik Holm ett antal påståenden som saknar faktagrund. Att hävda att 97 procent av en forskargrupp anser något är närmast en förolämpning mot naturvetenskaperna. Inom dessa använder man aldrig omröstningar för att avgöra om något är sant eller falskt. Den som vill ha en fördjupad analys på detta tema kan gå till http://www.klimatupplysningen.se/2015/12/08/den-seglivade-myten-om-de-97.... I artikelns kommentarfält har Sveriges mest meriterade klimatforskare Lennart Bengtsson uttalat sig.
Jag har i tidigare insändare begärt att Holm berättar var någonstans i Finlands statsbudget de stora subventionerna till fossila bränslen finns. Eftersom jag antagligen inte kommer att få något svar den här gången heller hänvisar jag till lite bakgrundsfakta. Nästan alla fossila subventioner försiggår i länder som Iran, Indien, Kina, Venezuela etcetera, inte här i Finland eller i OECD. En mera detaljerad karta finns här: http://www.worldenergyoutlook.org/media/weowebsite/2014/WEO_2014_subsidi....
Det skulle vara intressant att få ta del av en förklaring till varför diverse utvecklingsländers subventioner har relevans i diskussionen om vårt lands energipolitik och våra bränslepriser. Cirka 70 procent av vårt bensinpris består av skatt och går direkt till statskassan.
Enligt Holm är vindkraftens produktionskostnad lägre än för kol- och kärnkraft. Detta bör statsrådet genast ta ad notam och slopa alla inmatningstariffer till vindkraftverken. Samtidigt kunde man ta bort vindkraftens förkörsrätt i elnätet.
Påståendet att dagens flyktingströmmar har att göra med klimatförändringar är ganska enögt. Peka gärna på de klimatförändringar som uppmätts i berörda stater och som kan tänkas övertrumfa hoppet om ett bättre och säkrare liv i Europa, kombinerat med möjligheten att undfly (sprida?) IS’ och kalifatets diktatur.
Resonemanget om ägandet av luften ovanför ett land är befängd. Titta på första bästa väderkarta och tänk efter. Myten att koldioxiden är en förorening kan också skrotas. Utan koldioxid finns det inget liv. Mera koldioxid i atmosfären (i dag 0,04 procent) gör att det växer bättre. Fråga tomatodlarna i Närpes! Fenomenet kan också ses i Sahara och i våra skogar.
Den som tror att lite mera koldioxid i dagens atmosfär utgör en fara för mänskligheten kunde lämpligen fundera på följande frågor: Varifrån kom den koldioxid som byggde upp de kol- och oljeförekomster som nu finns på vår jord? Varifrån kom all den koldioxid som indirekt byggde up Dovers klippor och alla andra kalkstensförekomsterna på vår jord? Var jorden ett brinnande helvete på den tiden på grund av koldioxidhalten i atmosfären?
Hans Ekblom
Jakobstad