Inhemsk energi kan trygga en hållbar framtid

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Energi Energidebatten har mycket rört sig om att jämföra olika energiformer och tekniska metoder att producera energi med varandra. Vi jämför kolkraft, olja, vindkraft, solenergi och så vidare ur teknisk, ekonomisk och miljösynvinkel.

Jag tror att de tio finländska professorerna med mångsidig energiexpertis har en viktig poäng när de för fram en annan infallsvinkel. Vi skall gynna inhemskt säger de i boken ”Maamme energia” som utkommit i år. Totalt 70 procent av all den energi vi konsumerar i Finland är importerad och uppgår till 8,5 miljarder euro årligen.

Det går att vända på den finska energins importbalans. Vi borde koncentrera oss på att utveckla de fem inhemska energiformerna: bioenergi, vattenkraft, vindkraft, jordvärme och solenergi. Dessa har tillsammans en potential att producera dubbelt så mycket energi än Finlands totala energibehov, har en av författarna räknat ut. Dessutom kan vårt energibehov betydligt minskas med olika former av energibesparing.

Den stora fördelen med dessa inhemska energiformer är att de representerar riskfri förnybar energi. Med en sådan energiportfölj kan vi bygga upp ett hållbart samhälle. Men dessutom tillför de mera arbetsplatser och inverkar positivt på vår handelsbalans. Vi kunde få 50 000 nya arbetstillfällen på 15 års sikt och det skulle ha en positiv inverkan på 1-2 procent på vår bruttonationalprodukt.

I dag är det storbolag och kommuner som dominerar vår energistrategi. En satsning på de fem inhemska energiformerna skulle föra utvecklingen i mera decentraliserad riktning och sålunda ha en gynnsam demokratisk komponent.

Att övergå till en ny strategi som gynnar inhemsk energi skulle vara en stor förändring och kräva styråtgärder också från statens sida. Men det är inget nytt. I dag är det vanligt att läsa klagomål om hur vindkraften gynnas med skattemedel. Samtidigt glömmer man att den fossila energiproduktionen stöds med skattemedel tio gånger större än de förnybara energiformerna. Kärnkraften är den energiform som historiskt sett allra mest har byggts upp med statsmedel i cirka 70 års tid. Trots det klarar den sig ännu inte utan statsstöd, får statliga riskgarantier och innehåller olösta tekniska frågor speciellt rörande bränslets slutförvaring.

Övergången till hållbara inhemska energiformer är inte bara utopi utan har redan börjat i liten skala. Författarna till boken lyfter fram Kotka som ett bra exempel. Från att ha dominerats av kol och gas beräknas energianvändningen 2020 till tre fjärdedelar bygga på förnybara energikällor varav 90 procent är inhemska. Nya arbetstillfällen har uppstått och energipengarna gynnar den lokala ekonomin.

Energifrågan är viktig ur Finlands synvinkel men ännu viktigare är den globalt. Det största hotet i dag för att våra barn och barnbarn skall få leva i en lycklig miljö i framtiden är den globala uppvärmningen. Energiproduktionen påverkar mest våra klimatutsläpp. Vi har en global skyldighet att bidra med en hållbar energistrategi och minimerade klimatutsläpp.

Kenneth Holmberg

Professor (material och tillförlitlighetsteknik), Helsingfors