Visst fungerar Västankvarns lantbrukskluster

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Västankvarn Angående helsidesartikeln i VN (9.12) om landsbygdsförvaltningen vill jag komma med några kompletteringar.
Landsbygdssekreteraren Mårten Engberg, som från första stund med alla medel motsatte sig att han förflyttades till Ingå, säger: ”Av lantbruksklustret i Västankvarn blev inget”.
Faktum är att vi har ett fungerande lantbrukskluster som verkar i Västankvarn. Hela tiden arbetar vi på att få med ännu flera aktörer till vårt kluster. Nu just förs förhandlingar med en organisation. Här följer några exempel på verksamheter som nu finns i Västankvarn.
Försöksverksamheten med ett spannmålslaboratorium, som bedrivs av lantbruksrådgivningen och som betjänar hela regionens jordbrukare, har sedan 2013 vuxit från två till fyra heltidsanställda och under högsäsong är personalstyrkan som mest uppe i cirka tio personer. Vid sidan av Lukes försöksverksamhet i Jockis är Västankvarn försöksgård ledande i Finland.
Både Yrkeshögskolan Novia och yrkesinstitutet Axxell håller kurser på Västankvarn, både för vuxenstuderande och ungdomar. Hela tiden pågår också olika utvecklingsprojekt i Västankvarn. Som exempel kan nämnas Västankvarn – en nyländsk matkälla och Eko Nu.
Den kommunala veterinären har sin mottagning på Västankvarn, Ingå lantmannagille och Degerby lantmannagille har sina egna möteslokaler och ett gårdsmuseum på Västankvarn. Varje vecka håller olika lantbruksrelaterade organisationer möten på Västankvarn.
För tillfället planeras i Västankvarn ett regionalt småskaligt slakteri som även skall ge möjligheter att förädla kött och sälja produkter till allmänheten.
Jordbrukarna får dras med en lantbruksbyråkrati, som hela tiden ökar. Stödansökningar skall årligen inom april lämna in till myndigheterna, senast 15 juni skall man göra en ändringsanmälan ifall man inte kunnat fullfölja sina planer, till exempel på grund av väderförhållandena. På hösten måste man anmäla växttäckeprocenten och andra arealuppgifter. Denna ”stödrumba” pågår cirka en månad på våren, två veckor i juni och två veckor på hösten.
Stödvillkoren finns sammanfattade i en finstilt skrift på nästan 200 sidor och fel i anmälningarna drabbar jordbrukarna ekonomiskt mycket hårt. Således anlitas lantbruksrådgivningen stödmottagning i Västankvarn av många lantbrukare. Både rådgivarna och lantbrukarna är mycket nöjda med denna lösning eftersom landsbygdsmyndigheterna, som ofta behöver konsulteras, också finns i Västankvarn.
Jag har inte hört några klagomål från lantbruksförvaltningens kunder (lantbrukarna) snarare tvärtom. En rundringning till ordföranden för några lokalavdelningar bekräftar saken. Någon enstaka kund har dock klagat på att landsbygdsförvaltningens kontor varit dåligt skyltat.
Torsten Lindqvist
VD, Västankvarn gård