Förändringsprocess och närodlat i budgeten

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Raseborg Raseborgsfullmäktige möttes om budgeten för 2016. Budgeten är kort och gott ohållbar som den är nu, men i och med att en större förändrings- och reformeringsarbete påbörjas med förväntade steg under våren och beslutsfattande senast sommaren 2016, kan man ta den här budgeten. Den stora frågan över huvud taget för kommunernas framtid i Finland är hur man tänker lösa Social- och hälsovårdsreformens uppgifter: blir regeringens linjer verklighet faller över halva Raseborgsbudgeten i framtiden på staten (eller länet, om man kommer till skott med Centermodellen).
Nästa år ska Raseborg förenkla sin förvaltningsstruktur och organisation, göra ett åtgärdsprogram för servicestrukturen, göra en ny ansats till att satsa på näringslivsutvecklingen och inflyttning genom bland annat enklare behandlingsprocesser på byggnadssidan. Det här är roligt att vara med och besluta om för det är saker jag länge talat för och jag har till och med skrivit motioner om näringslivssatsningar.
Senaste fullmäktigemöte fick jag till och med svar på en motion om satsningar på turism- och näringslivspolitik, inlämnad 2011. Roligt var att läsa att man, trots att svaret dröjt olovligt länge, har tagit steg i den riktning motionen hänvisade till och jobbat på ett näringslivspolitiskt program (där jag själv var med) och på en regional turismstrategi.
På samma möte fick jag svar på en motion om seniorboende som jag lämnat in 2013. Också här har motionen gått i uppfyllelse åtminstone delvis, ett seniorhus är nämligen snart byggt i Karis, man kunde utföra en konditionsgranskning av övriga bostäder och att man tar seniorboendet i beaktande när man utvärderar stadens fastighetsmassa i egen ägo.
Tillbaka till budgeten 2016. Trots att ekonomin är pressad så gläder jag mig ändå åt att vi fortsättningsvis kunnat satsa på både läroavtal, sommarjobb för ungdomar och sommarjobbssedel för unga. För att nämna en mindre bra sak är att rusmedelsvården i vår stad går åt fel håll med tanke på att man förlorar dygnetrunt- vården. Vi får hoppas att det med den ersättande dagvården går att kompensera bortfallet.
Ett annat område som är värt att notera i stadens budget är ännu kosthållet och närmare bestämt formuleringar kring närodlat. Jag tycker fortsättningsvis att vi bör kunna tillreda mat på råvaror från producenter i vår egen region, åtminstone till en del. Budgetskrivningen om att målsättningen i köken är att ”i mån av möjlighet” utnyttjar närproducerad mat och råvaror är bra, och nu är det upp till bevis för staden att realisera sina målsättningar om lokalt producerad mat för skolor, daghem och övriga Raseborgsmåltider.
Niklas Andersson
Stadsfullmäktigeledamot (SFP), Raseborg