Rysk rulett med mobiltelefonen

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Strålning I en modern version av rysk rulett sätter halva mänskligheten mobiltelefonen mot huvudet och avfyrar mikrovågsstrålning rakt in i hjärnan. Sedan sätter man kanske en frusen matbit i mikrovågsugnen för att ett antal sekunder senare äta en ångande het måltid. 
Mobiltelefonens mikrovågor är inte ofarliga. Professor Leif G. Salford är neurokirurg och forskningsledare vid universitetet i Lund. Han och hans forskningsgrupp har undersökt vad som händer med råttor som utsätts för mobilstrålning i doser som motsvarar normal användning av telefonen. Resultaten är hjärnskador och försämrat minne. Bilderna av dissekerade råtthjärnor är tydliga: rosafärgade, friska vävnader hos kontrolldjuren och fläckig hjärnsubstans hos försöksdjur som blivit mobilbestrålade. Fläckarna är döende, proteinläckande nervceller och skadade blodkärl.
Andra försök visade en försämring av försöksdjurens minne. Råttor är utmärkta försöksdjur då deras reaktioner på till exempel gifter ger en tydlig indikation på hur vi reagerar. I International Journal of Medical Sciences 2014 ingår en kinesisk undersökning som bekräftar att hjärnceller dör av korta doser av mikrovågor med rätt låg styrka (30 mW/cm2).
Redan 2003 utfördes ett experiment med mobiltelefonens effekt på hjärnans elektriska system, vilket mäts med EEG. Telefonen förorsakade onormala, långsamma hjärnvågor i pann- och tinningloberna. Hos barn var förändringarna mera markanta och långvariga. Barnens hjärnor är mera oskyddade då skallens ben är mycket tunna.
Elektromagnetiska fält är en riskfaktor för sjukdomar. En sammanställning av 42 studier visar att elektriker och andra yrkesgrupper, som rutinmässigt utsätts för elektromagnetiska fält, har större risk för allvarliga neurologiska sjukdomar. Riskökningen var 43 procent för ALS och 58 procent för Alzheimers sjukdom.
I en bok av professor András Varga om elektromagnetism ser jag bilder av nykläckta, missbildade kycklingar med klumpfot, förvriden näbb, abnorm bröstkorg eller bara ett öga. Äggen hade bestrålats med högfrekvent elektromagnetisk strålning av wifi-typ.
Många stora studier, bekostade av mobilindustrin, ger lugnande besked – inga hälsoprobwlem med mobiltelefoner. Interphone-studien (2010) fann till och med att telefonanvändningen verkade minska risken för hjärntumör, vilket inte är trovärdigt.
Utbyggnaden av trådlös elektronik sker med manisk frenesi. Skolundervisningen datoriseras och de strålande masterna finns överallt. Många mår, liksom råttorna, dåligt och man kan fråga sig varför intelligensen sjunker i länder med högteknologi.
Enligt en svensk modersmålslärare är det svårt att få eleverna att läsa böcker. Kapaciteten verkar endast räcka till korta avsnitt på pekplattan. Man kan använda dator utan trådlös teknik och det finns internettelefoner – teknik av hög kvalitet som är ofarlig.
Hur tänker du skydda dig och din familj?
Henrik Nyberg
Biolog, Ekenäs