Låt inte vårdleverantörerna spela ut den offentliga sektorn

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Äldreomsorg Man får gratulera Hangö stads och dess grundtrygghetsnämnd som vågat fatta beslutet att upphandla serviceboendet för åldringarna som nu vårdas på vårdhemmet Källan trots att den nuvarande hyresvärden Titanium ”kräver att det är Attendo som sköter vården”.
Staden var som bekant redan i färd med att teckna ett 25-årigt hyresavtal med fastighetens tidigare ägare Tyvene då fastigheten, lägligt för Attendo, fick en ny ägare i Titanium som (VN 6.11) vägrar att hyra till någon annan än Attendo. ”Vi fick ta skeden i vacker hand” sa grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander när staden tvingades att förlänga avtalet med Attendo till april 2016. Men nu svarar alltså Hangö stad med att gå in för att på nytt konkurrensutsätta serviceboendet utan att nämna vårdhemmet Källan i beslutet. Man kan inte annat än gratulera Hangö för modigt agerande och hoppas att detta kommer att leda till att stadens position stärks i denna och framtida upphandlingar!
Oberoende om man är för att äldreomsorg, eller vilken annan social eller medicinsk vård över huvud taget, skall skötas i offentligt eller privat regi är det av oerhörd vikt att beställaren är och hålls i en position där den fritt kan avgöra vårdleverantörer på basen av deras erbjudanden, det vill säga på basen av vem som erbjuder ”bästa” pris- och kvalitetsförhållande för den konkurrensutsatta vården som skall upphandlas.
Situationen med Titanium-Attendo påminner mycket om situationen i Raseborg med Tyvene-Attendo-”kopplingen” inom åldringsboendet i Pentby där Raseborg även är på väg att förlora sin position och suveränitet som upphandlare.
Jag hör ibland kommentarer som ringaktar betydelsen av sådana situationer som ovan med att det är fråga om ”normal” affärsverksamhet. Man försvarar händelser med att det skulle vara fråga om fria marknadsprinciper – ungefär på så sätt att ”om nu kommunen juridiskt eller strategiskt är så okunnig att den gör såpass dumma planer och kontrakt att den helt enkelt försätter sig själv i sådana situationer kan den skylla sig själv”, som om sådana situationer skulle kunna anses vara egenhändigt framkallade (vilka de inte kan).
Faktum är emellertid att marknadskrafter som försätter själva idén och principer om en fri marknad ur spel inte är förenliga med grundtanken om demokratisk fri och avreglerad marknad. I synnerhet då upphandlaren dessutom är en skattefinansierad offentligt myndighet. (Vad två fullt privata aktörer gör sinsemellan kan kanske anses godtyckligt så länge de fungerar enligt lagen.) I situationer då det handlar om vår hälsa, välfärd och våra skattemedel måste vi vara redo att ta striden för att säkerställa ”vår” position som suverän upphandlare med rätt att välja. (Häri finns en klar länk till vårdreformen eller friheten att välja vårdleverantör.)
Således, även om det kan tyckas inhumant och grymt mot de äldre personer (dementa, sjuka) detta eventuellt drabbar anser jag att Raseborg måste gå in för att konkurrensutsätta vården på Villa Pentby i samma anda som Hangö nu gör med vården på Källan. Om Raseborg nu ger efter blir detta lätt ett prejudikat som öppnar dörren för även andra vårdleverantörer att i framtiden utveckla motsvarande suspekta kopplingar och partnerskap för att försöka spela ut det offentligas och medborgarnas makt. Detta får inte hända!
Roger Förström
Ekenäs