Okunskap i beslutsfattandet

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Ingå Alla borde någon gång besöka sin hemkommuns fullmäktigemöte så att de skulle se hur de folkvalda sköter sina uppdrag.
Jag besökte Ingå kommuns fullmäktigemöte även om jag inte bor i Ingå. Intresset gällde behandlingen av en sak i vilken jag tillsammans med flera andra varit delaktig. Vi var en stor skara från Pro Ingå som åhörde behandlingen av vårt invånarinitiativ, ungefär ett trettiotal aktiva satt bakom fullmäktigeledamöterna. Ganska många med tanke på att det vanligtvis inte finns någon utom fullmäktigeledmöterna på plats.
Initiativet gällde åtgärdsförbud i delar av Joddböle-området, närmast de områden som berörs av planeringen för stenbrytning, det vill säga Viinivuori II. Nyängen/Kärrängen, Oxhagen med bäcken och lunden, skogen med klibbal, som antagligen skulle torka bort på grund av brytningen, Telegrafberget i sin helhet, Sjömanberget samt Kolakärr och Grävlingsberget väster om Hamnvägen upptogs också som objekt för fredning.
Föredragande projicerade kartan på väggen och föredrog styrelsens avslag till initiativet. Av diskussionen framgick att bara tre ledamöter visste vilka områden det var fråga om. Resten hade ingen bild av det hela. Visserligen framgick det att materialet som ledamöterna hade fått inte hade presenterat dessa områden. Det fanns bara en plankarta på vilken i stort sett hela Ingå syntes. Några ledamöter bad att saken skulle remitteras så att man skulle kunna få en bild av vad det var frågan om. De stora grupperna i Ingå fullmäktige avslog förslaget och invånarinitiativet förkastades med rösterna 21-3, två röstade blankt.
Är det så här vi vill att kommunens och kommuninvånarnas saker sköts? Jag förstår att när fullmäktigeledamöterna väljs bland vanliga kommuninvånare av vanliga kommuninvånare kan expertisen inte vara så hög, men just därför har man anställda tjänstemän som skall bereda och föredra ärendena så att ledamöterna har kunskap om saken när de röstar. Om denna kunskap saknas skall ledamoten begära att få den så att beslut om stora saker inte fattas i blindo. I kommunfullmäktige och nämnderna fattas beslut som styr den enskilda kommuninvånarens liv mycket mer än de beslut som fattas i riksdagen. Därför är det viktigt att man verkligen vet vad en ledamot tänker om kommunens framtid när det röstas och att hen inte bara slentrianmässigt röstar som de andra i partiet.
Man måste också tänka på vad den föregående fullmäktigesammansättningen har fått till stånd och dra slutsatser om utvecklingen i kommunen varit önskad när det gällt service, arbetstillfällen och miljö. Om inte bör beslutsfattarna bytas ut mot andra när ett sådant tillfälle ges.
Jorma Viita
Esbo