Selektiv nyhetsförmedling

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Klimatet Nätet bringar oss nyhteten att franska televisionens väderrapportör ”Monsieur Météo” Philippe Verdier (motsvarande vår Seija Paasonen eller Anne Borgström) har avskedats från sin tjänst. Orsaken är att han skrev en bok där han framförde sina synpunkter på klimatdiskussionen och manade till sans och objektivitet.
Själv kommenterar Verdier sin uppsägning så här: ”Jag straffas för att jag använder min rätt till yttrandefrihet”. Åtgärden står att ses i relation till att om en månad startar den stora klimatkonferensen i Paris, där utrikesminister Laurent Fabius skall fungera som ordförande. Verdier började skriva sin bok för att Fabius befallde medierna att skrämma upp allmänheten med att rapportera att det råder klimatkaos. Fabius figurerar också på en tidskriftspärm där han utbrister ”500 dagar att rädda planeten”.
Den värde ministerns utbildning gör visserligen att han inte har den blekaste aning vad han talar om. Hos oss var det också en minister med liknande förutsättningar som vid tiden för den förra IPCC-rapporten krävde att klimatdiskussionen måste avslutas, för att den globala uppvärmningen nu är bevisad. Sedan dess har Jordens medeltemperatur varit konstant, vilket den för övrigt har varit de senaste 18 åren.
Efter morden på tolv journalister på tidningen Charlie Hebdo i Paris den 7 januari i år gav medierna sitt synliga stöd åt tidningen och dess personal. Det är intressant att observera att Verdiers avskedande nu har tigits ihjäl. Våra tidningar, radio och tv har samfällt begravt Philippe Verdier för hans åsikters skull på ett sätt som är både fegt och sårande. Som journalist borde man inse att yttrandefrihet råder i bägge riktningar; man har också ansvar för att skriva likväl som man har rättighet till det.
Tisdagens tidning rapporterar också att Elina Grundström har utsetts till heltidsanställd ordförande för Opinionsnämnden för massmedierna från och med årsskiftet. Hon sägs vara en ivrig förkämpe för yttrandefrihet. Man hoppas därför att hon redan nu uttrycker sitt stöd till Philippe Verdier.
Folke Stenman
Professor emeritus i fysik
Helsingfors