Miljövärden är inte en struntsak

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Pickala Hans Berglund kritiserar (VN 23.10) den polisanmälan som har gjorts gällande huggningen vid Pickala ABC i Sjundeå. Berglund tycker att det är en struntsak.
Polisanmälan gjordes av tre orsaker. Varuboden Osla (VBO) förstörde en skyddad skog som var belägen utanför det detaljplanerade området. Skogen fungerade som skyddszon för det mest värdefulla naturmålet i Sjundeå, Sjundeå ån. När byggnadslovet beviljades hade kommunens miljönämnd, där också Berglund (Obunden, SFP) sitter, ägnat särskilt intresse för skyddandet av ån. ABC ansåg att det var ett mänskligt misstag då man erkände vad som hade inträffat. ABC:s förklaring är inte trovärdig. Firman kände precis till skogens lagliga status. Därför kan man konstatera att bolaget försöker vilseleda det lagövervakande organet.
Sådana här ”misstag” händer i Finland hela tiden. Hur länge borde man se dem genom fingrarna? Enligt Berglund uppenbarligen oändligt. Många tror att miljönämndens uppgift är att skydda miljön. Berglunds, och hans partis, mål i nämnden verkar egentligen vara att hindra miljöskyddandet så att det inte begränsar affärsverksamheten på något sätt.
Jag tycker att miljövärderingar och miljöbestämmelser inte är en struntsak. Åtminstone borde ansvarsfulla politiker se till att Finlands lagar följs.
Yrjö Kokkonen
Vice ordförande (De gröna), Byggnads- och miljönämnden, Sjundeå
Vice ordförande, Ingå-Sjundeå miljöförening