En mängd krav måste uppfyllas för stenbrytning

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Stenbrytning Rudus har lämnat in till Ingå kommun en ansökan om stenbrytning på Vinberget II-området i Joddböle. Anmärkningar kan lämnas in till och med den 2 november.
Man motiverar beviljande av tillståndet med arbetstillfällen och skatteinkomster. Rudus har dock inte betalat skatter till Finland över huvud taget. Företaget har påbörjat samarbetsförhandlingar med avsikt att minska cirka 200 arbetstillfällen i Finland. Detta speglar den ekonomiska situation och efterfrågan av den verksamhet som företaget har.
Då aktören har ett stort ansvar att ersätta skador kan man fråga sig om aktören har möjligheter till detta vid fall av miljöskada. Skattebetalarna förtjänar inte att bära en dylik risk. Man har motiverat loven med att det finns behov för att skapa en grund för industri. Men de lov som nu söks är gjorda enbart med tanke på industriell stenbrytning. Den stenbrytning som behövs till grunden för industribyggnader kan förverkligas som en del av verkliga byggprojekt. Så länge som den industriella stenbrytningen sker i Joddböle söker sig inte andra industrier dit. De men som förorsakas av stenbrytning, i samband med byggprojekt, skulle inte på grund av sin tillfällighet, kännas så svåra.
Man måste ställa följande krav för loven. Man måste begränsa den mängd sprängämnen som finns i en sprängserie. Man måste installera bullermätare, som ständigt mäter, på de närmaste bosättningsområdena. På grund av damm och bullerbekämpning måste stenkrossarna placeras i hallar och transportlinjerna vara i höljen. Mellan stenbrytningen och lundområdet på norra sidan måste lämnas en tillräcklig skyddszon. Det måste göras kemiska analyser på den fyllnadsjord som används för reparation av landskapet. Maximitiden för stenbrytningsverksamheten måste begränsas, högst för tre år i taget. Den nedersta nivån på stenbrytningen får inte underskrida tre meters höjd över havsnivån.
Stenbrytningen och stenkrossningen får försiggå enbart under vardagar klockan 8–20 och inte under juni, juli och augusti. För att följa paragraferna i lovet måste man bestämma om ett tillvägagångssätt för uppföljningen samt utnämna ansvarspersoner. Om man vill utveckla kommunen bör man fatta ansvarsfulla beslut. Kommunens beslutsfattare måste höra och respektera kommuninvånarnas åsikt för att kunna verkställa demokrati och säkra människorna grundlagsenliga rättigheter.
Man kan närmare bekanta sig med ärendet på www.proinga.fi . Där finner man även ett förslag till anmärkning till kommunen som man kan vid behov ändra på, printa ut, underteckna och skicka till kommunen.
Camilla Gorbatow
Minna Lehto
Styrelsemedlemmar, Pro Ingå rf