VNS borde ha en kardiolog

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Vård Jag hänvisar till Bo Holmbergs skrivelse i VN (22.10) där han med rätt dystra ord beskriver läget i Raseborg. Jag är inte alls lika väl informerad om olika föreskrifter som gäller hälsovården som Holmberg, men mina egna erfarenheter är inte riktigt lika negativa.
HVC anlitar jag för symtom som jag själv redan känner igen eller annars tror vara icke allvarliga - men faran finns att jag tar fel! Hittills har det gått tillfredsställande bra. 
Mina långvariga bröstbesvär sköter den kardiologiska polikliniken i Lojo. Under åren har jag lärt mig känna olika symtom och olika undersökningsmetoder samt hur läkarna gör sina diagnoser.
Jag följer kardiologens råd: Vid bröstsmärta tryck inte till HVC utan direkt till sjukhuset, med tillägget :”Det är bättre gå dit för tidigt än för sent!”
Nu är det så att VNS-ambulansen (som jag har varit tvungen anlita ) för mig till VNS, inte till Lojo. På grund av detta hoppas jag att VNS hade en hjärtpoliklinik, eller minst en kardiolog. Men till detta lär inte pengarna räcka.
En snabb och pålitlig undersökning av en ”bröstpatient” lär inte för en allmänläkare vara så lätt. EKG (helst 14-16 kanaler) hör till det viktigaste samt vissa laboratorieprover som ger tecken på en eventuell infarkt. Var och en med bröstbesvär borde bekanta sig med typiska symtom och hur man borde bli undersökt. Internet erbjuder rikligt med material på olika språk!
Alla bröstsmärtor kommer inte från hjärtat och alla infarkt ger inte smärtor, och alla syns inte heller på EKG med tolv kanaler. Så har jag blivit informerad av en professor i kardiologi.
Vi må ändå vara nöjda att vi har VNS med eventuella vissa nackdelar, men det går alltid att utveckla sjukhuset. Jag har all anledning att understöda VNS.
Reni Hildeen
Raseborg