Kan vi stoppa överflödståget?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Välfärdståget hann redan gå, skriver Astrid Nikula (HBL 25.10) och menar att flyktingarna inte kommer att integreras i samhället. Fast Nikulas farhågor är reella är det svårt att godta hennes pessimism. Sverige har sedan 1980-talet varje år tagit emot dubbelt så många flyktingar som vi nu och välfärden där är inte lägre än här.
Vårt samhälle har råd att ge många fler flyktingar trygghet, husrum, mat, hälsovård, språkundervisning och arbete utan att slopa välfärden. Också globalt har vi ännu en möjlighet att utrota svälten och stoppa naturförstörelsen. Det vi inte har råd med är fortsatt överflöd. Det krävs en utjämning av resurserna både i vårt eget land och globalt.
Alla talar om ekonomisk kris. Ändå hör majoriteten av finländarna till den globala minoritet som konsumerar för mycket av jordens resurser. Överallt byggs lyxbostäder, allt fler har två bilar och vintervarm sommarstuga. Dyra statusprylar har god åtgång. Vanliga finländare gör miljoner flygresor till södern varje år.
Regeringen anser att samhället slösar på arbetslösa, pensionärer, ensamförsörjare, invandrare och nödlidande i u-länderna. Det verkliga slöseriet är den rika majoritetens slöseri. Men det betraktas inte som slöseri utan som tillväxt. I tillväxtens namn vill regeringen inte höja den rika majoritetens skatter. Men vi behöver inte ytterligare tillväxt, vi måste dela med oss av överflödet.
Vi har alltför länge levt isolerade i vår välfärdsbubbla och sett nöden som statistik och på tv. Nu har en del nödlidande kommit hit. Flyktingarna kan ge oss en chans att rädda vår mänsklighet. De tusentals frivilliga kan vara samvetsväckarklockor för resten av folket. Låt oss inte förlora hoppet, utan göra vad vi kan för att förmå våra beslutsfattare att stoppa överflödståget innan det är för sent. 
Ulf Särs
Helsingfors