Holmbergs villfarelser

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Vård Raseborgs självutnämnde folktribun Bo Holmberg låter än en gång gisslet vina över den offentliga hälso- och sjukvården i hemstaden (VN 22.10). Som så ofta är texten full av svepande generaliseringar, missförstånd och halvsanningar. Här några exempel:
”(...) man har ordinerat mediciner utan att beskriva på vilken diagnos de ges och uppgifterna saknas ofta i recepten”.
Jag gick efter arbetstid igenom 100 slumpmässigt valda recept från 2013–2015, utfärdade av olika läkare, och kunde konstatera att i 95 fanns behandlingsindikation, eller diagnos, klart angiven på receptet. Det är helt enkelt osant, det som Holmberg påstår.
”Från stadens hälsostationer sänder man inte heller epikriserna åt patienterna”, etcetera. Nej, varför skulle vi det? Det skrivs inga epikriser på hälsostationerna, det hör sjukhusvärlden till. Vi antecknar sjukberättelser i journalerna, och dem har patienterna ju i dag tillgång till på elektronisk väg.
”(...) nationella vårddirektiv följs inte på hälsostationerna”. Vilka nationella vårddirektiv? Kanske Holmberg kan förklara?
Sen historien om damen som lånade en nitrospray (Dinit) av en vän vilket Holmberg erkänner att var ett regelbrott, ”men bättre än att drabbas av en infarkt då ansvarslösa läkare tydligen utsatt patienten för sjukdomsfara” med mera. Nitro, vare sig i tablett- eller sprayform skyddar inte mot en hjärtinfarkt. Och vet Holmberg verkligen att damen i fråga är hjärtsjuk?
Min erfarenhet av sjukvården, som omfattar mer än 45 år, är att långt de flesta arbetare på alla nivåer är samvetsgranna och hängivna, med patienternas bästa för ögonen.
Erik Hagman
Tf hälsocentralläkare, Ekenäs