Visa på helheten

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Ingen skall betvivla Maj Estlanders expertis som enhetschef för Västra Nylands invandrartjänst (VN 16.10). Men i någon mån verkar hon agera enögt och utifrån sina invanda rutiner.
Jag hade glädjen och lyckan att under en rad av år få agera språklärare och lärare för de första grupperna av kurder som kom till Ekenäs och Karis (och Dragsfjärd). Det var arbetsmarknadsinriktade kurser, svenska för invandrare och arbetskurserna på svenska, Visserligen är det några år sedan dess, men det ger också möjlighet att studera vad som hände sedan. Jag vill argumentera för svenska som första språk i Västnyland.
När man har en ny grupp som står inför att välja sitt första språk i Finland anser jag att man bör beakta följande: Det är en stor hjälp för integreringen av en familj att barn och mammor på gården och i sandlådan möter det språk som talas av majoriteten i det bostadsområdet. Att det är nära till skolor och dagis, att elever som har möjlighet gå vidare har flera och bra skolor att välja på, att äldre studerande har gymnasier, yrkesskolor och institutsinriktad utbildning i trakten.
Då det gäller vuxna elever i den arbetsmarknadsinriktade utbildningen är det för kommande praktikplatser viktigt att notera att i Västnyland är det svenska som är det huvudsakliga språket – åtminstone på de flesta arbetsplatser som jag besökte.
Många av invandrarna hade en kvalificerad grundutbildning (till exempel sjukvård, merkantila och tekniska yrken), det var därför lätt att hjälpa dem in på adekvata utbildningar i hemtrakten.
När språkval etcetera skall göras tror jag att det är viktigt att gruppen träffar i trakten redan integrerade invandrare. Vad en irakier från Helsingfors skulle säga skiljer sig avsevärt från vad en irakier som bott i Ekenäs i tolv år har att säga. Det finns många andra argument, men detta får räcka för nuet.
Om man erbjuder en kurs i svenska och samtidigt meddelar att det kommer att ta minst ett år, men att man kan börja en kurs i finska nästa vecka, så är valet enkelt. Jag är också medveten om att många av de nya helst vill till de stora städerna.
Att erbjuda svenska är också att visa på en arbetsmarknad över större delen av Skandinavien.
Lasse Lindqvist
Ekenäs