Politikerna missade tåget

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Kollektivtrafik Debatten om tågtrafiken har varit livlig och politikerna har slumrat gott och saknat både initiativ och handlingsförmåga. Trots att VR drar in åtta fjärrtågsturer på Åbobanan kommer vi att ha 26 turer kvar på Åbolinjen från 25 oktober. Att dra in drygt en fjärdedel av dagens turer var för mycket och försämrar utbudet en hel del. Att så sker kunde ha förmildrats om politikerna hade visat ens den minsta vilja att diskutera med VR om förändringarna och vilka servicebehov som borde uppfyllas med tanke på västnylänningarnas kollektiva trafikförbindelser.
Den största bristen blir nu att det sista tåget från Helsingfors till Karis avgår redan kl. 21. Det betyder att deltagandet i många fritidsaktiviteter, i nöjestillfällen och olika evenemang faller bort. Så dålig situation har vi inte haft på 30 år i förbindelserna till Karis. Från Åbo avgår sista tåget redan kl. 20.20 vilket är sämre än för 50 år sedan. På söndagar avgår det första fjärrtåget kl. 10 från Karis vilket från mars blir första kontakten när Y-tåget är historia.
På lördagskvällarna är det tre timmars paus från kl. 18 till 21 från Helsingfors vilket är ett för långt intervall.
Med det antal fjärrtågsturer som återstår efter den kraftiga nedskärningen hade det varit möjligt att uppnå ett bättre fungerande resultat i helhetsstrukturen och till det hade behövts politikernas draghjälp – nu missade de tåget till förfång för vår västnyländska bygd och dess vitala intressen.
Bo Holmberg
Karis