Bollen nu hos politikerna

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Y-tåget Debatten har varit livlig om Y-tågets indragning. Det drabbar rätt många och resorna blir dyrare för till exempel studerande. När de ges rabatt blir ändå differensen till IC-tåget något mildare och löntagare får göra avdrag i beskattningen. Men utan tvekan vore det bra med närtåg till Karis. Bra även att partiaktiva som Karin Svanström och Nina Wessberg tog initiativet till en namninsamling. En sådan är dock i viss mån problematisk då de medborgare som skriver på kräver en tjänst som de inte använder. Det var dock en bra viljeyttring som även borde ha riktats till kommunalpolitikerna i Raseborg och Sjundeå.
Vissa grundfakta har uteblivit i den livliga debatten och på nätet har långt över hundra inlägg ingått. Då det gäller närtågen har sju kommuner, både stora och små, bildat sitt gemensamma trafikbolag HRT som sköter både bussar och närtågen inom sitt område och de äger tågen i bolaget Pääkaupunkiseudun junakalusto. De har alltså satsat mycket skattemedel på att erbjuda sina kommuninvånare en god kollektivtrafik. Inget hindrar att Sjundeå och Raseborg gör detsamma. Sjundeå överväger att bli medlem i HRT och det kan bli möjligt 2017. Men Sjundeå vill knappast betala så stor budgetsumma då kommunen uppgett kring 100 000 euro som lämpligt. Med den summan får man inte tolv närtågsturer som i dag till Sjundeå då kostnaden för Y-tåget är någon miljon.
Det billigaste alternativet för Sjundeå vore att köpa turer av VR med rälsbuss som matartåg till Kyrkslätt och sedan därifrån utnyttja HRT och dess turer till Helsingfors. Naturligtvis vore det bra om även Raseborg skulle köpa några turer till Kyrkslätt.
Raseborgs stad har uppgett att en del L- och S-tåg kunde fortsätta från Kyrkslätt till Karis, men HRT betalar inte sådana turer. Kommunikationsministeriets Mikael Nyberg säger att ministeriet nog kan ordna med VR att Sjundeå får köpa närtågsturer genast efter den 27 mars om kommunen vill erbjuda god kollektivtrafik åt sina invånare. Bollen är alltså hos kommunalpolitikerna.
Bo Holmberg
Karis