Mera folk ger mera skatter

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Samhälle Ett extremt glesbebyggt land som Finland, med en låg befolkningstäthet är som en butik med för få kunder, för att klara sig i framtiden behöver man en kraftig tillväxt av människor, industri, inhemsk konsumtion och export. Här finns i motsats till många andra länder plats och människor som behöver arbete. Vi hade och har potential men utnyttjar den inte. Många av våra åtgärder förhindrar detta. 
Då ingen vill höja konsumtionskraften av små- och mellaninkomsttagarna blir konsumtionen allt mindre. En tid kunde man kompensera detta genom en allt högre låntagning. Det gick tills staten och folket till slut nådde belåningsgränsen. Det är orsaken till att köpkraften nu minskar och risken till deflation ökar trots minusräntor. Det kommer att föra till att konsumtionen, genom den därför kommande åldersfattigdomen, också i ett längre perspektiv minskar.
Vi var mer eller mindre ett utflyttningsland varifrån kunnigt folk och industri sakta och säkert har flyttat ut. I stället har emigranter och asylsökande flyttat in. Tack vare dem har befolkningen inte minskad. De länder som har det särskilt bra, Sverige, Tyskland, Schweiz och så vidare, är typiska inflyttningsländer där befolkningen har ökat avsevärt. Tyskland som tillsvidare klarar sig bäst inom EU kunde i början av året sänka skatterna, samtidig höjde man de minsta lönerna. Det överraskande resultatet är att de får väsentligt högre skatteintäkter än beräknat och behöver därför inte öka skuldsättningen.
Det finns således bara en väg att lösa vårt problem, att skapa sådana förhållanden som gör att industri, människor och kapital flyttar till landet. Det tar dock tid. Därför borde man i första hand se till att människorna har råd att konsumera. Ju mer som konsumeras och ju flera skattebetalare det finns desto högre blir skatteintäkterna och desto lägre kan skatten bli för den enskilda. Det främjar konsumtionen ytterligare.
Om vi till exempel skulle ha elva miljoner invånare i ställe från bara dryga fem miljoner kunde vi ha en väsentligt bättre infrastruktur med tåg och busstrafik till måttliga priser som inte behöver avvecklas på grund av att det finns för få resenärer.
Urs Hofer
Ekenäs