Felaktiga anklagelser

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Solidaritet Maarit Feldt-Ranta har läst nyheterna med speciella glasögon de senaste dagarna. I sin I dag-kolumn (VN 22.9) anklagar hon felaktigt SFP:s partiordförande Carl Haglund för att ha kritiserat arbetstagarorganisationerna. Haglund har ställt sig positiv till att Akava och STTK har börjat utarbeta alternativa lösningar i stället för de åtgärder som regeringen föreslår. Endast FFC har fått en befogad känga för att de inte varit villiga att förhandla.
SFP hoppas att även FFC skulle sälla sig till den skara arbetsmarknadsorganisationer som insett allvaret i situation. Feldt-Ranta frågar sig hur SFP skulle resonera ifall Sipilä skulle föreslå likadana förhandlingar om svenska språket? Feldt-Rantas jämförelse haltar eftersom regeringen inte föreslår att arbetstagarorganisationerna ska slopas. Man kan inte jämföra svenska språkets ställning med regeringens krav på arbetsmarknaden.
Ifall SFP skulle vara i en situation där svenska språkets ställning förändras skulle vi alltid se till att sitta vid de bord där förhandlingarna förs. Det borde också FFC göra nu när arbetsmarknaden förändras. FFC borde nu förhandla fram en egen modell för att uppnå regeringens mål om ökad konkurrenskraft för finländska företag. Vårt mål är att alla arbetstagare på ett mer jämlikt sätt bär ansvar för Finlands ökade konkurrenskraft.
Filip Björklöf
Stadsfullmäktigeledamot (SFP), Raseborg

SVAR Filip Björklöf missar poängen i min kolumn. Vi kan bara bygga Finland och komma över våra svårigheter med samarbete, respekt och avtalande, inte genom diktat eller förakt. Allas insats behövs.
FFC presenterade på torsdagen ett omfattande förslag som visar att arbetstagarna är redo att helt och hållet avstå från löneförhöjningar de närmaste åren och att de även är villiga till omfattande andra åtgärder för att främja stabiliteten och tillväxten. Jag önskar att också SFP kan ge sitt stöd till lösningar som förenar Finland och finländare i en svår tid.
Maarit Feldt-Ranta
I dag-kolumnist