Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa. En souvenirbutik i Aten.

Sund hjälp åt grekerna

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Greklands ekonomi behöver hjälp med att förnya sig. Reda pengar hjälper inte. Det har vi sett. Pengar är det lätt att använda bort utan att förnya sig.

Näringslivet, produktionen, exporten och turismen borde förnyas. Men det är inte lätt då resurserna tar slut och investeringar blir omöjliga. Först måste marknaden sättas i rullning – sedan måste produktionen förnyas så att rullningen hålls i gång.

Här kan vi hjälpa. Europa består inte bara av politiker och politiska beslut. Europa består av invånare och invånarnas självständiga beslut kan ha stor betydelse om de följer trender och därigenom blir mångdubblerade så att de får ekonomisk betydelse.

Jag köper gärna grekiska vindruvor, om de finns i butiken. Jag väljer hellre de grekiska än andra för att jag vet att pengarna behövs där. Mitt beslut hjälper inte ensamt, men om hela Europa tänker så, får beteendet betydelse.

Många européer kunde också gärna köpa andra grekiska produkter såsom konserver, keramik, smycken, vin och kanske någonting annat. Om många gjorde så – så hade vi snart Grekland på fötter igen

– på ett sunt sätt, så att de själva hjälper sig och får ekonomin att rulla.

Också Greklands största näring – turismen – borde förnyas. För att nå bestående resultat gäller det att se vad tänkande, kännande, unga vuxna sätter värde på. Ren och hälsosam, men god mat och respektfull behandling av djur står högt i kurs. Ekologi, äventyr och kulturella upplevelser är nu viktigare än att ligga och sola på stranden. Gratis konsultering kunde vi hjälpa med, om de ber om hjälp.

Att ta pengar ur statskassan och ge grekerna verkar inte fungera. Däremot kunde de stora europeiska butikskedjorna föra kampanj för grekiska produkter. (Staten kunde hjälpa lite.)

Staten kunde också stödja greklandsturismen genom att till exempel sänka skatterna på flygresor till Grekland.

Det finns många fattiga och frusna finländare som gärna skulle åka på semester till Grekland om flygen var riktigt förmånliga.

Kerstin Tarna
Träskända