Äldreomsorgen nettobetalare

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Regeringen har utsett äldreomsorgen till nettobetalare för att överbygga det s.k. ekonomiska hållbarhetsgapet. Man vill skära ner antalet platser inom äldreboendet till förmån för vård i hemmet – en strukturförändring som de flesta kommuner redan har genomfört i ett antal år.

Hur många anstaltsplatser har regeringen räknat med att ytterligare lägga ned?

För att sjuka och äldre personer skall kunna bo hemma behövs olika former av öppenvård. Den viktigaste av dem, hemvården, har inte observerats vare sig i lagen om äldreomsorg eller i regeringens sparpaket.
Återstår frågan hur många av de 300 miljonerna behövs för att bygga upp hemvården. Det är allmänt känt att kommunerna redan nu har alltför knappa resurser.
Närståendevårdare och anhöriga förutsätts lappa på där samhället drar in. Men presumtiva närståendevårdare är ofta själva i behov av stöd och dagens samhälle kan knappast räkna med mera omfattande hjälp av anhöriga.
Den äldre delen av befolkningen skall enligt regeringens förslag också hjälpa upp statsekonomin genom att med egen aktivitet hålla sig pigga och friska. Också här behövs nya stödtjänster, ett tillräckligt utbud av aktiviteter och ett långt tidsperspektiv för att nå målet.
Svenska Seniorer i Finland förutsätter att balansen mellan anstaltsvård, hemvård och aktiveringsutbud inom äldrepolitiken åtgärdas så att de äldres välmående inte minskar. Sparåtgärderna får inte leda till vanvård och omänskliga förhållanden för äldre.
Svenska Seniorer i Finland
Förbundsstyrelsen