Ändra tankesättet om VNS

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

1.1.2015  börjar tio s.k. kompetenscentra sin verksamhet inom HNS/HUCS. Här är de på finska (lyckades inte hitta dem på svenska).
Anestesia-, leikkaussali- ja tehohoitotoimintojen ja kivunhoidon osaamiskeskus. Tähän osaamiskeskukseen siirtyy Välinehuoltokeskus yhtenä kokonaisuutena HUS-Desiko -liikelaitoksesta. Lastensairauksien osaamiskeskus. Maha- ja virtsaelinsairauksien osaamiskeskus, johon sisältyy myös verisuonikirurgia. Psykiatrian osaamiskeskus. Pään alueen sairauksien osaamiskeskus. Päivystyksen ja ensihoidon osaamiskeskus, johon sisältyy kiireettömien sairaankuljetuksen siirtyminen HUS-Logistiikasta. Synnytysten ja naistentautien osaamiskeskus. Sisätautien ja kuntoutuksen osaamiskeskus. Traumahoidon ja tukielinsairauksien osaamiskeskus. Tulehdussairauksien osaamiskeskus.
Från 2014 får patienten, tillsammans med sin läkare, bestämma vart remissen skall skickas. Mottagande sjukhus är skyldigt att ta emot remissen om man har lämpligt kunnande.
Lagstiftningen som gäller jour träder i kraft. Antalet 24/7 sjukhus med jour skärs ned till 15-20 i hela landet.
Jag undrar om man i Raseborg, Hangö och Ingå har funderat på vad dessa långsiktiga och viktiga beslut egentligen betyder för sjukvården i regionen?
Psykiatrin har man redan beslutat centralisera till ett kompetenscentrum i huvudstadsregionen. Lokalt blir det bara något smått kvar. Trenden i övriga landet tyder på att resten av den specialiserade sjukvården tar en liknande kurs.
Blir det stora "västnyländska" sjukhuset (I Lojo? I Raseborg?) ett s.k. So-Te sjukhus eller blir det ett sjukhus inom HNS/HUCS? Den nya social- och hälsovårdslagen leder till att nuvarande sjukvårdsdistrikt upplöses. Kvar blir s.k. So-Te distrikt.
Direktören för HNS, Aki Lindén, har i flera tillfällen sagt att So-Te sjukhus inte skall ha högt specialiserad vård som exempelvis förlossningar och protesoperationer. Allt sådant skall centraliseras till de nya kompetenscentra på universitetssjukhusen. Ett So-Te sjukhus är något mellan det som VNS eller Lojo sjukhus i dag erbjuder och en hälsocentralbäddavdelning.
Var i allt detta är vården på svenska?  Var är en fungerande hälsovård i Raseborg?
Förvaltningen i Raseborg får nog ändra sitt tankesätt från "VNS är så dyrt" till att se till befolkningens bästa och "försvara VNS in i det sista", för att se till att man har någon offentlig sjukvård alls.
Peter Braskén
ordförande
VNKS-Gillet r.f.