Cancern ska förekommas

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Inledningsvis vill jag framföra mitt innerliga tack till kirurgerna och kirurgiska avdelningens personal vid Västra Nylands sjukhus för proffsig vård och utomordentligt vänligt bemötande överlag.
Trots att min upplevelse av tarmcanceroperationen utföll positivt, hade jag naturligtvis hellre undvikit den. Den möjligheten gick mig förbi, eventuellt därför att jag inte haft lyckan att delta i den cancerscreening, som grundtrygghetsnämnden i Hangö nu valt att slopa helt, då man bland de 319 hittills årligen sållade inte hittat ett endaste vederlagt fall av cancer.
Statistiskt är det ingen överraskning. Den nationella sållning som utförts av Pirkanmaan syöpäyhdistys (har webbsida) ger vid handen, att man i genomsnitt bland 1 000 sållade träffat på 1,2 fall av cancer och 8,2 fall med adenom, ett förstadium till cancer.  Eller annorlunda uttryckt skulle man hitta en cancer bland 833 och ett adenom redan bland 122 sållade, då målgruppen är i pensionsåldern.
Hela idén med sållningen är att hitta dessa förstadier innan de utvecklas till cancer. Sållningen är alltså förenlig med den förebyggande hälsovårdens grundprinciper och bör naturligtvis utökas till statistiskt berättigad nivå – inte slopas. Verkliga besparingar uppnås genom att förekomma den cancer som skulle leda till kostsamma operationer och behandlingar, hur bra de än sköts.
Osållad 67
(VN tillåter undantagsvis signatur)