Bojkottar Ekenäs. Mikko Sipola har fått nog av kritiken mot att han har gjort en skiva på finska.

Språkrasism i "sommarstaden" – bojkottar Ekenäs

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Jag är inget vidare på att skriva, men nu kan jag inte hålla käften längre.
Det har fallit en hel massa skit på mig efter att jag bestämde mig för att göra en skiva på finska! En del har kommit rakt fram och frågat vad fan jag håller på med?
Jag tycker att det är bra i det här skedet av texten att berätta, att vårt land inte slutar i Karis, inte heller efter Ingå. De som någon gång har varit så långt borta, att de passerat Helsingfors, har antagligen märkt att landet inte heller slutar där.
Landet Finland, har mera finsktalande invånare! Det skulle bara vara jävligt dålig business att göra en skiva på svenska!
Tillbaka till skivan. Jag har aldrig sjungit på svenska, så vad är det för skillnad om jag nu har valt finskan framför engelskan? Jag är också helt säker på att det skulle ha passat bättre med vilket språk som helst, bara det inte är finska.
På söndagen spelade jag i Santa Fe med två väldigt bra musiker. Jag hade bjudit in de här killarna för att de är skickliga musiker och för att sommarstaden Ekenäs ska få lite omväxling på programmet.
Tyvärr, så pratar killarna bara finska, så jag bestämde mig för att prata på två språk. Bara för att alla skulle förstå. Jag tycker att det är artigt och i det här fallet det enda rätta!
Men nej, då var det ju någon som började skrika att varför jag pratar finska? Och än en gång så fick jag börja förklara.
Vi ska inte heller glömma att jag heter Mikko Juhani Sipola och har 50 procent av mina gener nersmutsade med "finnbobbor". Jag pratade bara finska före skolåldern, men ville ändå till Lappvik svenska lågstadium. Då var jag 7 år, och såg ingen skillnad på människor som pratade ett annat språk.
Men hej, vi kan ju prova på att vara trångsynta och fortsätta i samma stil, och se vart det leder. Eller skulle det vara dags att ändra attityd?
Jag spenderade fem veckor av vintern i Saariselkä. Där tyckte lapparna att det var coolt att jag är finlandssvensk. Eller ska jag kalla mig finne som väljer att prata svenska, eller varför inte göra det komplicerat: till hälften finlandssvensk finne som pratar svenska med barnen och finska med frun!
Anyway, framöver så har jag inte bokat en enda spelning i Ekenäs. Vi ska ta en paus nu, Ekenäs och jag med finnbandet.
Så där, nu ska jag fortsätta med morgonkaffet. Mmm, maistuupa hyvältä!
Yst. terv.
Mikko Sipola
musiker